Baardblog van een oliebaron (11)

Vreemd gaan en je barbier belazeren…

Terwijl ik begin met het schrijven van deze blog post weet ik dat ik deze week vreemd zal gaan. Ik ga mijn barbier belazeren. Nu is het in mijn vak sowieso al verdraaide lastig om een barbier trouw te blijven omdat naast het gegeven dat ze mijn barbier zijn, ze vaak ook nog eens een klant van mij zijn. Dus tja wie moet er nou trouw zijn aan wie?

ouderwetse barbier, belazer jij je barbier

Toch hoor ik regelmatig dat mannen het lastig vinden om naar een andere barbier te gaan en ik moet je bekennen; Dat probleem heb ik zelf ook. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik denk dat ik een geweldige barbier (B4Men) heb en eigenlijk zo goed als nooit onbevredigd thuis ben gekomen. Maar waar komt het toch vandaan dat dit zo anders aanvoelt als bijvoorbeeld een andere supermarkt binnenlopen voor je dagelijkse boodschappen? Begrijp me niet verkeerd, ook wat betreft mijn supermarkt ben ik behoorlijk trouw, maar dat is meer uit gemakzucht. Ik weet waar alles ligt, ik weet wat alles zo ongeveer kost en ik weet wat voor een kwaliteit ik kan verwachten.

Wellicht zit het hem wel in dat laatste. Gaat het dan vooral om de kwaliteit die een barbier levert? Persoonlijk denk ik dat dit in mijn geval een belangrijke factor is. Zeker ook omdat ik veel babers heb mogen/kunnen proberen, weet ik wat ik belangrijk vindt, weet ik welke kwaliteit ik verwacht en boven al weet ik waar ik mij prettig bij voel. Maar of dit het belangrijkste is?

Je moet lekker veel experimenteren en uitproberen!

- mijn moeder

Mijn moeder zei vroeger altijd (als ze het over vrouwen had (tja een eenouder gezin zonder vader figuur)); “Je moet lekker experimenteren en vooral “lekker” veel (uit)proberen”. En dat heb ik gedaan. Uiteindelijk kom je dan een geweldige vrouw tegen, (waar ik volgend jaar alweer 20 jaar mee getrouwd ben), en heb je geen behoefte meer aan iets nieuws. En ik denk dat het met een barbier net zo werkt. Je bouwt een vertrouwensrelatie op en legt het lot van je baard in zijn (of haar (ik ken genoeg barbarella’s)) handen. Zolang dat goed gaat en het vertrouwen niet geschaad wordt zal deze relatie overeind blijven. Toch….?

De Relatie

belazer jij je barbier
Wie heeft vorige keer je baard gedaan?

Zoals voor een menigeen een relatie kan gaan vervelen (een sleur wordt) kan dit natuurlijk ook gebeuren in je relatie met een barbier. Als hij je niet blijft bevredigen, of niet mee gaat met de nieuwste trends en ontwikkelingen en jij ziet dat het gras groener is die andere hippe barbier waar jouw maten lovend over zijn. Dan wil het bij sommige toch wel gaan kriebelen. En dan willen ze wellicht toch ook eens ervaren of het gras echt groener, frisser en sappiger is bij die andere barbier.

Het is maar een barbier...

… die je het mes op de keel zet…

Maar waarom is het dan zo moeilijk om die stap daadwerkelijk te nemen. Het is niet zo dat jij en je barbier elkaar eeuwige trouw hebben beloofd. Samen voor het altaar hebben gestaan. In voor- en tegenspoed… enzovoort, enzovoort…

Ik denk dat het probleem dieper zit en nog veel riskanter aanvoelt dan de meeste mannen zich beseffen.

Je hele leven en alle ellende die daar uit druipt...

… laat je achter in zijn stoel

Oraal vermaak door je barbier

De meeste barbers zijn een kei in het orale vermaak, en dan bedoel ik dat zij erg goed de tijd dat jij in hun stoel zit vol kunnen lullen. Of laat ik het anders stellen; een barbier die 40 minuten zijn klep houdt en nergens over mee weet te praten is volgens mij geen lang leven beschoren. Kortom een barbier praat makkelijk, is sociaal en verleidt jou tot hetzelfde. Je ben dus al snel geneigd om (de vaak ongemakkelijk aanvoelende) stiltes op te vullen. En daar gebeurd het, je praat en je praat en voordat je het weet lucht jij je hart bij je barbier. Want tja, je kent elkaar zo lang, je vertrouwt hem toch ook met je baard, dus waarom niet met je hele leven en alle ellende die daar uit druipt.

En voordat je het weet heb jij jezelf onlosmakelijk verbonden aan je barbier. De denkbeeldige bek van de vleesetende plant (lees je barbier) slaat dicht en jij komt er nooit meer uit. Want wat zal er gebeuren met jouw geheimen, jouw duistere kelders, jouw hersenspinsels, die jij hebt achtergelaten in zijn stoel. Ben je ooit nog wel veilig als je hem verlaat?

Je Barbier belazeren hoort erbij

Natuurlijk is menig stoere baarddragende alpha man zwaar bestendig tegen dit soort angsten en belazerd hij zijn barbier net zo makkelijk als dat hij zijn partner belazerd. Als het gras polletje bij de buren sappiger is dan ga je daarvan proeven! Want niemand maakt jou wat. Jij bepaalt je eigen leven en jij bepaalt wie er met zijn tengels aan jouw baard zit. Toch?

Menig man is dan waarschijnlijk toch niet die alpha man die ze dachten te zijn want ik hoor toch nog steeds regelmatig dan mannen dit alles maar lastig blijven vinden. Laat vooral in de comments hieronder weten hoe jij hierin zit!

Er spelen zoveel factoren mee; de gunfactor, de kwaliteit, de prijs, de locatie, de referenties en bovenal toch ook het vertrouwen. Je wilt in die stoel ff kunnen ontspannen, ff dom lullen met je barbier, en boven al naar huis gaan met een strak bijgewerkte baard en een vlotte coupe bovenop. Als jouw huidige barbier jou dit geeft dan zal je niet snel naar een andere gaan. Dan blijf je trouw aan je barbier en belazer je hem niet….. Tot dat…..

Tot slot nog even een persoonlijke noot aan JW:

 • Je agenda zat vol.
 • Ik moet toch ook nieuwe klanten blijven benaderen. En dat heb ik voor jou nu al zo lang uitgesteld.
 • Corona maakt alles lastiger.
 • Wat besproken wordt in de barbershop blijft in de barbershop! Toch?
 • Sorry….?
 • Je blijft de beste!
 • De groeten thuis!

Tot slot nog een leuk toepasselijk videootje over je barbier belazeren (en nee JW ik koop geen nieuwe schaar voor je)


Wie is de oliebaron?
Bas, bouwjaar 1971. Als producent van baardolie en andere baardverzorgingsproducten ben ik continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en zoek ik de randen op van mijn creativiteit. Dit doe ik met veel passie en vooral ook met heel veel plezier. Elke keer je grenzen verleggen, laverend tussen de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cosmetica wetgeving en richtlijnen van de EU. Blijven vernieuwen en verbazen. Dit vraagt erg veel van je creativiteit en zorgt ervoor dan mijn hersens af en toe flink in de kreukels liggen. Dit heeft me doen besluiten om dit met jullie bij tijd en wijlen te delen via mijn blog. Zodat jullie een kijkje in de keuken hebben en begrijpen waar alle nonsens vandaan komt.

2 gedachten over “Baardblog van een oliebaron (11)

 1. Persoonlijk hoe graag ik mijn barber mijn vriend. Mijn maat. Trouw wil blijven verneukt die iedere keer me baard… dus volgende die aan me baard gaat is niet hij.

  Even wat achtergrond informatie. Vroeger was knippen en baard bijwerken mogelijk in een half uur. Dus voor mij zat het bij het knippen in. tegenwoordig niet meer dus boek ik een uur in plaats van een half uur. Vaak nou ja altijd is die klaar met knippen en baard in dat half uur. En mijn onvrede over de baard is dan gewoon 25 euro weggegooid. En weer maanden terug laten groeien. Dus ondanks dat ik trouw wil blijven gaat dat niet gebeuren. Sorry man

  1. Ik ben 2 keer “vreemd gegaan”…. En met hangende pootjes terug.
   ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *