Baardblog van een oliebaron (12)

Niets is te gek als je baardolie maakt

Je maakt nogal wat mee als baardolie producerende oliebaron. Ik blijf me telkens weer verbazen over de vragen of verzoeken die ik krijg. Over de mensen die ik onverwachts op mijn pad blijf tegenkomen. En bovenal hoe al deze mensen, vragen en verzoeken bij mij terecht komen. Natuurlijk, sommige zoek ik bewust danwel onbewust op, echter er blijven er meer dan genoeg over die ik nooit heb zien aankomen…

De afgelopen jaren heb ik nog wat rare vragen, verzoeken of contactmomenten gehad. En begrijp me niet verkeerd, hoe gek ze soms overkomen, we nemen ze allemaal serieus. Nou ja, bijna allemaal dan…

Onderzoeken

Regelmatig worden we gebeld door studenten, wetenschappelijke onderzoekers, promovendi en wat al niet meer. Met het verzoek of we willen meewerken aan onderzoeken. Dit loopt uiteen van studenten bedrijfskunde die zich kennelijk blijven verwonderen hoe jij je brood kan verdienen met baardolie. Maar we krijgen ook vragen over het gebruik van baardverzorgingsproducten. En wat de effecten zijn. Of hoe wij omgaan met de wet- en regelgeving omtrent cosmetica. Maar ook studenten die denken dat ze slimme vragen hebben bedacht voor hun scriptie die echt helemaal nergens op slaan.

Geen vraag is te gek

- Wij onderzoeken het gebruik van baardolie door vrouwen onder de 25...

Partner verzoeken

Iets wat in mijn ogen logischer overkomt zijn de verzoeken voor partnerships. Op zich natuurlijk niet raar als je een producent bent van een goed verkopend kwaliteitsproduct (iedereen wil een graantje meepikken). Echter als ze verwachten dat jij voor €0,50 wel even een 30ml baardolie aan hun wilt slijten zodat zijn deze voor €39,95 kunnen verkopen aan hun retailklanten dan vrees ik toch dat ik je niet serieus kan nemen.

Wat natuurlijk veel leuker is dat ik de laatste paar jaar ook steeds vaker benaderd wordt door beroemdheden. nou zal ik niet meteen namen noemen maar ik ben lange tijd in gesprek geweest met een internationaal bekende rapper over een private label. Uiteindelijk gooide corona roet in het eten en liepen de gesprekken spaak.

Soms gooit iets (bijvoorbeeld corona) roet in het eten

- op zulke momenten denk ik dan maar "nothing really matters".

Sommige partnerships zijn wel heel erg vruchtbaar. Zo zijn we nu bezig met een gamer die in de top 3 staat van de Hollandse ranglijsten en deze samenwerking blijkt erg vruchtbaar. Vooral ook omdat het een erg ondernemende club is die veel goede ideeën heeft en daardoor erg succesvol is. Iets wat voor ons natuurlijk ook zijn vruchten afwerpt.

Soms luister ik naar een business plan van hele ambitieuze ondernemers en dan weet je eigenlijk al door hun hele attitude en arrogantie het dit het niet gaan worden. Als je bij mij binnenloopt omdat jij iets niet kan en mij dan gaat vertellen dat jij het beter weet en ik maar even naar jou moet luisteren, dan beseft elk weldenkend medemens dat dat niet gaat werken met deze olieboer.

Ik weet niet hoe ik dit moet produceren

- maar ik ga je wel vertellen hoe jij het moet doen want jij doet het verkeerd...

Maar zo zijn er ook klanten met mooie dromen en een gedegen plan die meteen een monster bestelling plaatsen om daar later nooit meer van te horen. Het kan soms raar lopen.

Vernieuwende ideeën

Het allerleukste vind ik de mensen die binnenkomen met geniale ideeën. Helaas blijft het vaak alleen bij een idee maar sommige zou ik toch echt graag met hen verwezenlijken. Zo was er ooit een chefkok die wilde zijn kennis over kruiden en geuren uit de keuken gebruiken en verwerken in een baardolie. Helaas is dat uiteindelijk nooit doorgegaan.

Ik heb een idee

- Ik wil baardolie gaan verkopen in een zak...

Maar ook de eenvoudige ideeën, denk dan bijvoorbeeld aan afwijkende verpakkingen of labels zien we voorbij komen. Sommige succesvol en sommige ronduit belachelijk. Maar van alle ideeën leren wij weer dus altijd nuttig zulke gesprekjes.

Outside of the box

Soms komt er iets op ons pad wat we echt niet zagen aankomen. Natuurlijk hebben we onze “48 hours of fame” gehad nadat we koning Willem Alexander een proefpakketje met baardolie hadden gestuurd. En alle hilariteit die daarna ontstond met radio interviews, publicaties in de dag- en weekbladen en vertoningen op de landelijke televisie.

Maar soms zijn het ook eenvoudigere dingen die voor de aanvrager volkomen logisch zijn. Zoals een universiteit die een tentoonstelling aan het organiseren is over baardkralen. Dat zijn initiatieven waar wij graag aan bijdragen en voor mij persoonlijk is dat ook een mooie gelegenheid om mijn privé collectie van authentieke viking baard ringen te tentoonstellen.

Jullie verkopen baardkralen?

- Wij gaan een tentoonstelling organiseren over baardkralen...

Ook krijgen we de laatste paar jaar elk jaar weer opnieuw het verzoek of we willen deelnemen aan een televisieprogramma voor ondernemers. Dat klinkt op zich leuk en spannend maar we hebben nou niet echt de behoefte om een percentage van ons bedrijf te verkwanselen aan een of andere investeerder.

Nooit had ik 6 jaar geleden gedacht dat dit er ook allemaal bij zou komen kijken. En hoe raar sommige verzoeken ook zijn ik geniet er nog steeds van.

Goede doelen en charity

Met grote regelmaat krijgen we verzoeken of we willen bijdragen aan een goed doel of charity. Nu zijn we daar erg kieskeurig in. (lees: wij kiezen graag zelf ipv dat we worden gevraagd) Echter er zijn altijd uitzonderingen. Een enkele baard club heeft ons hart gevonden en er zijn dan ook een hoop van hun initiatieven waar wij graag aan meewerken. Jaren lang hebben wij stichting Leeuw gesteund uit eigen initiatief.

Als jij dat nou even voor mij koopt

- Of nog beter geef me maar gewoon €500,- dan kopen we het zelf wel.

Maar zoals eerder al aangeven krijgen we regelmatig verzoeken of we willen bijdragen en deze verzoeken zijn niet altijd even vriendelijk kan ik je vertellen. Soms wordt er zelfs door individuen om hulp gevraagd voor een initiatief, en als wij dan een voorstel doen en dat blijkt dan iets anders te zijn dan geld dan hoeft het vaak al niet meer.

Maar heel soms zit er wel iets moois tussen. Zo zijn we momenteel bezig met een internationale organisatie die ons benaderd heeft met een verzoek tot samenwerking. Zoals het er nu naar uitziet gaan wij voor hen een baardolie maken welke wij gaan verkopen en waarvan de winst naar hun organisatie zal gaan. Echt wel gaaf om te zien dat we zelfs op internationaal niveau gevonden worden voor dit soort initiatieven. De eerste gesprekken hebben al plaatsgevonden met een van de directeuren uit Portugal en de volgende stappen zijn al in werking gezet.

If the oceans die, we die

- sommige initiatieven hoeven we niet eens over na te denken.

Betweters

Ik heb het aan het begin al beschreven dat we soms partner verzoeken krijgen en dat deze zogenaamde partners al snel laten blijken dat zij het beter weten. Echter er is nog een groep mensen die het ook beter denken te weten. Meerdere malen per week krijgen wij telefoontjes of mail van partijen die vertellen dat wij het helemaal verkeerd aanpakken. Dat zij ons naar het baardolie paradijs zullen leiden zolang we maar precies doen wat zijn zeggen en zolang wij hen (in sommige gevallen) duizenden euros betalen. Echt verbazingwekkend hoeveel energie sommige partijen hierin steken. In ieder geval niet aan ons besteed en veelal door ons gezien als irritante marketing.

Als je nou de achtergrond kleur van je website veranderd van wit naar sahara wit dan wordt je miljonair

- En dat kost je slechts €2999,- ex BTW, koopje toch? .

klant vragen

De vragen die wij soms van klanten krijgen daar kunnen we een aparte blogpost over schrijven maar ik zal een paar hier plaatsen.

“Ik wil de baardolie graag terugsturen”
“Prima meneer geen probleem zolang hij niet is geopend”
(Twee weken later ontvang ik de olie, open, half leeg… En bel ik de klant dus op.)
“Tja je kan die dop er toch gewoon weer op lijmen, doe toch niet zo moeilijk man!”

“Ik heb al je geuren besteld (25 stuks) en er is er eentje die vindt mijn man het lekkerst. Kan ik de andere 24 terugsturen?”
“Zijn ze geopend?”
“Nee”
“Hoe weet uw man dan dat hij ze niet lekker vond?”
“Hij mocht toch wel even ruiken, het is net als schoenen passen”
“Mevrouw , wij zijn Zalando niet…”

“Als jij nou mijn bestelling gewoon opstuurt dan betaal ik hem over twee weken wel”
(Klant die nog nooit bij ons besteld had…)

“mijn baard heeft nog steeds kale plekken, wat een rotzooi verkoop jij”
(wij hebben nooit beweerd dat je baard harder gaat groeien van onze olie)

“Wat zijn de verzendkosten naar (land xyz) hoog! Kan jij niet ff regelen met de verzender dat ik minder moet betalen?”

“Verkopen jullie geen flessen van 500ml?”
(En ja hij bedoelde echt 500ml en niet 50ml)

“Mijn vrouw gebruikt mijn baardolie voor in haar haar. Kijk jij er niet voor zorgen dat ze hier mee stopt?”
(Ik had zo’n medelijden met deze klant dat ik hem en zijn vrouw een fles Satan’s Bluff heb opgestuurd)

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zoals je hebt kunnen lezen maken we dus nogal wat mee. En dat is meteen ook wat dit vak zo leuk maakt. Ik hoop dat je hebt genoten van het kijkje in onze keuken. En laat vooral een reactie achter als je dit leuk vond.


Wie is de oliebaron?
Bas, bouwjaar 1971. Als producent van baardolie en andere baardverzorgingsproducten ben ik continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en zoek ik de randen op van mijn creativiteit. Dit doe ik met veel passie en vooral ook met heel veel plezier. Elke keer je grenzen verleggen, laverend tussen de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cosmetica wetgeving en richtlijnen van de EU. Blijven vernieuwen en verbazen. Dit vraagt erg veel van je creativiteit en zorgt ervoor dan mijn hersens af en toe flink in de kreukels liggen. Dit heeft me doen besluiten om dit met jullie bij tijd en wijlen te delen via mijn blog. Zodat jullie een kijkje in de keuken hebben en begrijpen waar alle nonsens vandaan komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.