Baardblog van een oliebaron (13)

The Struggle

We zijn al maanden bezig om onze shampoo te repareren. Hoezo, is ie stuk dan zie ik je nu denken…. Ja onze shampoo is stuk. Dit is een technische term uit de cosmetica wereld en betekent niets meer dan dat het product uit elkaar valt. Nu weet ik uit ervaring dat er nog steeds een hoop mensen denken waar heeft hij het over.

Is ie stuk dan?

- Al maanden zijn we bezig met het zoeken naar een oplossing

De uitleg

Hier zie je onderin de fles een heldere laag welke is scheiden van de bovenste laag.

Als wij een cosmetisch product maken en dit op de markt willen brengen dat wordt dit product onderworpen aan allerlei testen. Één daarvan is de ‘product stabiliteitstest’ Hier wordt in een periode van 16 weken de levensduur (houdbaarheid) van minimaal 3 jaar nagebootst. Dus als je product deze test van minimaal 12 (max 16) weken overleefd dan is je product minimaal 3 jaar houdbaar.

Wat gebeurd er nu als een product ‘stuk’ gaat.

  • Een product kan gaan schiften (je ziet vlokken of andere deeltjes ontstaan)
  • Een product kan verkleuren (je ziet het product van kleur veranderen)
  • Een product kan gaan scheiden (De verschillende bestanddelen komen los van elkaar (denk aan een laagje olie op water)
  • Een product kan gaan schimmelen (conservering is dan niet op orde)
  • Een product kan anders gaan ruiken
  • Enzovoort..

Kortom er zijn nogal een aantal aspecten waar naar gekeken wordt.

Onze shampoo

In het geval van onze shampoo hebben we een probleem met het scheiden van de verschillende ingrediënten. Onze basis voor de shampoo haalden we altijd uit Engeland omdat dit de mooiste biologische shampoo was die we konden vinden laat staan zelf maken. Echter deze leverancier heeft eenzijdig besloten om de formulering aan te passen (en ons daar in eerste instantie niet eens van op de hoogte te brengen) waarna dit probleem bij ons ontstond. Kortom door een nieuwe formulering reageert de basis anders op onze geurstoffen als voorheen.

Nieuwe formule

- De leverancier heeft zonder aankondiging de formulering veranderd.

Ruzie met de leverancier

We hebben maanden geprobeerd om te ontdekken waar het misging. De leverancier beschuldigde ons ervan dat wij onze geur formulering hadden veranderd. Ik kan jullie garanderen dat Stan’s Bluff nog steeds ongewijzigd Satan’s Bluff is. Uiteindelijk ontdekte we (na vele proef batches) dat er twee geurstoffen (essentieel voor Satan’s Bluff) botste met de basisformule van de shampoo. De producent geeft nog steeds zijn fout niet toe en wij waren dus geen meter opgeschoten. Kortom op zoek naar een nieuwe leverancier.

Hollandse leverancier

Na lang zoeken vonden we een nieuwe leverancier. Een partij waar wij eigenlijk nog te klein voor zijn maar toch wilde ze me ons meedenken en ons helpen. En partij vlak bij ons in de buurt en dus van Hollandse origine. Iets wat wij toch veelal weten te waarderen. Plus het is een producent die “natuurlijk” hoog in het vaandel heeft staan.

Een eerste hele kleine proef batch en die ging goed. Kort daarna hebben ze voor ons een grote proef batch gemaakt (60 liter) (ik zei al dat wij eigenlijk te klein zijn voor ze). Helaas kregen we daar niet hetzelfde resultaat mee. Ook deze ging weer stuk. Kortom we zijn weer terug bij af. En we vrezen het ergste met wat betreft onze shampoo in de geur Satan’s Bluff.

Nieuwe geuren

We gaan in ieder geval kijken of we deze batch kunnen gebruiken voor nieuwe geuren in onze shampoo lijn. Dus dat is waar we nu vooral mee bezig zijn. Echter het is een traag proces omdat je elke keer eerst het resultaat moet afwachten van de vorige batch.

er.

We geven niet op!

- Als Satan's Bluff niet meer kan in onze shampoo dan komen we wel met een andere killer geur!!!

Het pijnlijkste is…

… dat het product (ook al is het stuk volgens de cosmetisch chemicus) na schudden prima te gebruiken is. Echter omdat er in deze wereld mensen zijn die niet het etiket lezen wil/mag de chemicus niet het risico nemen dat mensen het product gaan gebruiken zonder eerst te schudden. En omdat jullie veiligheid ook bij ons hoog in het vaandel staat willen wij dat risico ook niet nemen.

Kortom voorlopig is de Satan’s Bluff shampoo niet leverbaar. En heel misschien wel nooit meer, maar we blijven hopen dat we een oplossing gaan vinden.

De conditioner is nog steeds prima en ook nog steeds leverbaar.

Tot Slot

Ik hoop dat ik jullie zo wat meer inzicht heb gegeven in wat er speelt. We houden ervan om transparant en open te zijn naar onze klanten. Niets geen geheimzinnige taferelen achter gesloten deuren. Mochten jullie nou nog steeds vragen hebben dan horen we dat natuurlijk graag.


Wie is de oliebaron?
Bas, bouwjaar 1971. Als producent van baardolie en andere baardverzorgingsproducten ben ik continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en zoek ik de randen op van mijn creativiteit. Dit doe ik met veel passie en vooral ook met heel veel plezier. Elke keer je grenzen verleggen, laverend tussen de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cosmetica wetgeving en richtlijnen van de EU. Blijven vernieuwen en verbazen. Dit vraagt erg veel van je creativiteit en zorgt ervoor dan mijn hersens af en toe flink in de kreukels liggen. Dit heeft me doen besluiten om dit met jullie bij tijd en wijlen te delen via mijn blog. Zodat jullie een kijkje in de keuken hebben en begrijpen waar alle nonsens vandaan komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *