Baardblog van een oliebaron (14) Smell like a viking!

Momenteel zijn wij bezig met een rondreis door Scandinavië, aan het genieten van de omgeving en de cultuur. Elke keer dat ik Nederland verlaat en nieuwe omgevingen en culturen mag ervaren gaan de volgende vragen door mijn hoofd; “Welke geur kan ik hier aan koppelen”? “Welke nieuwe geuren ga ik nu weer ontdekken”? “Kan ik Viking geuren vinden”?

Vikingen stonken een uur in de wind

En wat (als je dan toch in Scandinavië bent) is er nou mooier dan een echte Viking geur te ontwikkelen? Research op het web levert je nogal wat tegenstrijdigheden op, maar zolang je nuchter blijft, filter je daar zelf de onzin wel uit. Volgens de ene auteur waren de vikingen een van de reinste culturen in de middeleeuwen en volgens de andere stonken ze meerdere uren in alle windrichtingen. Onderzoek van het Smithsonian wijst uit dat ze roken naar dennen(hout), fruit, noten en zeewater. Maar daar bovenop roken ze ook naar zweet, bloed, modder, mead, rook en wat voor een geuren je dan ook tegenkomt op het slagveld. Niet een erg aangename combinatie als je het mij vraagt.

Vikingen en hygiene

viking geuren

Tegelijkertijd geloof ik ook het statement dat vikingen zorg droegen voor hun hygiëne. Elke zaterdag gingen ze in bad, ze wisselden met regelmaat hun kleding, kamden hun haar en baard en hadden zelfs instrumenten om hun nagels en oren te reinigen.

Als je ze dan vergelijkt met de Christenen van die tijd dan waren de Vikingen een stuk schoner. Maar of ze nou echt frisser roken… ik weet het niet. Zeker niet als je dit gaat vergelijken met de standaarden van onze huidige tijd. Dan zullen ze een uur in de wind hebben gestonken.

viking geuren

Parfum in een fles vond zijn intrede pas in de 14e eeuw, dus 300 jaar na het Vikingtijdperk. Natuurlijk kennen we het gebruik van parfum van millennia terug (de Egyptenaren) maar toen had dat, of een religieuze, een medicinale of een spirituele toepassing. Parfum had dus weinig te maken met ‘het lekker ruiken’, of ‘verbloemen van onaangename geurtjes’.

Pas in de 17e eeuw werd in Keulen het eerste geurwater gemaakt, eau de cologne. En het Keulse water bestaat nog steeds onder de naam 4711. Maar ik wijk te veel af van het onderwerp. Waren vikingen stinkerds of niet en als ze lekker roken, hoe roken zedan.

Het gebruik van parfum

Parfum was dus niet echt weggelegd voor onze viking vrienden. Met andere woorden ze stonken aanzienlijk op de vrijdag (zaterdag gingen ze pas weer in bad). Maar dat wil niet zeggen dat we niet een specifieke viking geur zouden kunnen ontwikkelen.

Los van wat alle geleerden vinden of denken te weten, is mijn ervaring dat je vooral veel leert van je eigen ervaringen en daarom vind ik het altijd zo belangrijk om zelf een reis als deze te maken. Overal om ons heen in deze mooie omgeving kom ik voorbeelden tegen die me in de juiste richting van viking geuren duwen. In de musea zie je overal voorbeelden hoe kruiden en heidebloemen gebruikt werden om de geur in het langhuis te verbeteren. Lavendel is dan toch wel het meest voorkomend. Tegelijkertijd werd er in de huizen gestookt en gekookt dus er was altijd de geur van een haardvuur. Bedden werden gemaakt van stro en hooi. Tuigen, schoeisel en kleding werden gemaakt van leer. En dan niet te vergeten de overvloedige aanwezigheid van dennenhout voor de bouw van hun schepen, meubels en gereedschappen.

Ruige geuren – Viking geuren

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat naast al deze mooie natuurlijke geuren er ook de ruige geuren van alledag om deze mannen en vrouwen hing. De geur van het leven, de dieren, ziektes en wat voor ellende je je nog meer kan voorstellen. Maar dat is nou niet helemaal de richting die ik op wil. Ik zit in de business van mooie geuren en producten ontwikkelen en niet in de business van geschiedkunde en virtual reality.

Mijn geuren zijn een interpretatie van de wereld om ons heen en daar komt altijd wat dichterlijke vrijheid bij kijken. Een geur hoeft in mijn optiek niet altijd historisch correct te zijn. Een geur moet een grote groep mensen aanspreken, verleidelijk zijn of juist stoer en krachtig. In ieder geval als het een Dutchbeards geur betreft, dan moet hij opvallen en anders zijn dan de rest.

Als ik nu denk aan viking geuren, dan heb ik nu vooral de combinatie van hooi, vuur, lavendel, leer en dennen in mijn hoofd, maar ik heb nog geen flauw idee hoe ik daar in Odin’s naam een mooie geur van moet maken. Kortom de zoektocht naar viking geuren wordt vervolgd.


Wie is de oliebaron?
Bas, bouwjaar 1971. Als producent van baardolie en andere baardverzorgingsproducten ben ik continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en zoek ik de randen op van mijn creativiteit. Dit doe ik met veel passie en vooral ook met heel veel plezier. Elke keer je grenzen verleggen, laverend tussen de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cosmetica wetgeving en richtlijnen van de EU. Blijven vernieuwen en verbazen. Dit vraagt erg veel van je creativiteit en zorgt ervoor dan mijn hersens af en toe flink in de kreukels liggen. Dit heeft me doen besluiten om dit met jullie bij tijd en wijlen te delen via mijn blog. Zodat jullie een kijkje in de keuken hebben en begrijpen waar alle nonsens vandaan komt.

1 gedachte over “Baardblog van een oliebaron (14) Smell like a viking!

  1. Super toffe read weer!

    Een interessante aardse combinatie aan geur moet jij aan denken. Ik zou toch zelf ook de geur van ale en mede er bij hebben gedacht in combinatie met de geuren die jij reeds noemt. Maar dat maakt het wellicht een nog raardere combinatie, haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *