Baardblog van een oliebaron (15) Smell like a viking! (2)

We zijn weer terug van een geweldige vakantie door Scandinavië. Bijna 3 weken rijden door Denemarken, Zweden en Noorwegen. Familie, nieuwe indrukken, cultuur, natuur en nog heel veel meer. Maar ook een zoektocht naar een nieuwe geur voor onze baardolie. Een echte viking geur, maar dan wel eentje zonder de standaard clichés zoals houtgeuren, mede en ga zo maar door. Ik kan je zeggen dat dit na een tijdje zoeken toch verdraaide lastig blijkt. Waarom is dit lastig?

Be a viking king ...

... and smell like a moose

Het verleidingsritueel van een Eland

Het antwoord is vrij simpel, alles wat met vikingen te maken heeft (en geen cliché is) stinkt. In mijn vorige blog was ik nog hoopvol in mijn zoektocht naar een echte viking geur. Echter toen ik oog in oog stond met een grote eland en door de eland expert onderwezen werd in het verleidingsritueel van de eland zakte de moed mij in de schoenen. Ter lering en vermaak; een eland man is tijdens de bronstijd (vroege herfst) een koning. De overige maanden is hij een passief watje die van bloemetjes houdt. De eland vrouw is het hele jaar door een koningin. Tijdens de brons stinkt de urine van de man extra door alle testosteron. De eland koning pist een grote plas op de grond en ruikt of deze genoeg stinkt. Hij blijft dit doen totdat de stank naar zijn tevredenheid is. Dan gaat hij in die plas lopen stampen met zijn voorpoten zodat zijn hele borst onder zijn eigen urine zit. Als hij dan voldoende stinkt dan loopt hij met geheven kop de wijde wereld in op zoek naar zijn koningin…. Leg mij maar uit hoe ik daar inspiratie uit moet halen.

Mooie ontmoetingen

Zeker ook omdat ik mooie contacten heb kunnen leggen met een lokale Zweedse producent van hydrolaten en essentiële oliën. Zij maakt de lekkerst ruikende dennenolie die ik ooit geroken heb. Zo puur en natuurlijk. Op zich niet zo raar gezien het feit dat de regio waar zij met de hand de naalden plukt, al decennia lang pesticide vrij is en waar de boeren alleen maar natuurlijke middelen en methodes gebruiken. Het is een waterwinningsgebied en vol met leven. En dit uit zich in het eindproduct. Ze maken ook een aantal andere oliën maar die stinken en zijn dus ook niet geschikt voor een mooie baardolie. Het is een jong bedrijf dus wie weet wat ze in de toekomst nog gaan leveren. Als ze naar nederland komen dan spreken we weer wat af maar dan in mijn lab. Ondertussen blijf ik zitten met de uitdaging dat een dennengeur weer zo cliché is.

Veel bloemen

Zweden en Noorwegen staan vol met wilde bloemen, vooral veel paarse bloemen maar dat terzijde. Helaas hebben de bloemen die wij gezien hebben weinig geur of, daar gaan we weer, ze stinken. Weliswaar vol met puur natuur en mooie eigenschappen maar als je de olie zou distilleren dan stinkt het eindresultaat.

Ikzelf was vooral erg nieuwsgierig naar mooseweed, een hele mooie wilde paarse bloem die je overal zag, echter helaas zonder enige noemenswaardige geur. Ook eland mos kom je overal tegen maar wat moet je daar nou mee behalve je modelspoorbaan verfraaien. Kortom uit de bloemenhoek hoeven we niet heel veel te verwachten. Wellicht lavendel of heide. De lavendel is natuurlijk weer een fijne cliché, en van de heide heb ik nog niet echt een mooi voorbeeld kunnen vinden. Ons nieuwe contact gaat wel binnenkort een batch heide distilleren dus wie weet zit daar wat moois tussen. Kortom we lopen weer vast.

De reis

De reis was geweldig, Vikingcultuur mogen opsnuiven, als een god (Buddha) zitten mediteren bovenin/op een waterval, wildlife gezien, heerlijke natuur ervaren, mooie sterrenhemels bewonderd, heerlijke natuurlijke geuren geroken. En boven dat alles ook nog bijna een mega grote eland schedel gekocht. Maar de eindconclusie is dat ik dus nog geen idee heb voor een nieuwe viking geur. Zo zie je maar weer, niet alles eindigd in een succes.

Hieronder een korte impressie van onze reis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *