Baardblog van een oliebaron (2)

Vorige keer schreef ik over hoe mijn hersens werken tijdens het bedenken van een nieuwe geur. En ik omschreef toen de chaos in mijn kop als achteloos kliederen op een papiertje met een balpen. Gewoon ongefilterd je gedachten op papier zetten. Eigenlijk zijn het nog geeneens echte gedachten. Eerder een stroom aan ongecontroleerde, chaotische, niet gerelateerde, samenraapsels die een grote lege ruimte vullen. Terwijl dit gebeurt weet ik veelal totaal niet welke kant ik op ga.

Soms heb ik een startpunt, soms heb ik een richting, en soms heb ik niets. Echt gewoon alleen maar losse flarden. Voor deze geur waarvan ik hier het proces beschrijf had ik, bij toeval, een startpunt, maar dat was dan weer een startpunt waar ik helemaal niets mee kon. Boeddha en zijn boom. Hoe zet je dat in godsnaam om in een geur. Van alles raast er door mijn hoofd, vooral een geurcombinatie die door iemand anders gemengd is voor hetzelfde doel. Echter dat leidt te veel af van het einddoel want deze geur is geen optie omwille allerlei wettelijke beperkingen. De geur die ik wil maken wil maar niet loskomen uit de wirwar in mijn hoofd

En dan, geheel onverwachts krijg ik iets in mijn schoot geworpen. Een voor mij compleet nieuwe geur. Heel erg nieuw en dan vooral vanwege het feit dat deze geur gewonnen wordt door middel van CO2 extractie. Een manier om de essentiële olie uit plantendelen te halen zonder dat er hitte of oplosmiddelen gebruikt worden. Hierdoor krijg je de mooiste en zuiverste geuren die je maar kan bedenken. De geur van de Buddha Tree, ook wel de boom van Boeddha genoemd. En laat mijn potentiële klant nou net een hele sterke relatie hebben met deze boom.

Mijn hersenen maken overuren, een sterke maar vooral aparte houtgeur maak zich meester van mijn neus. Het enige wat er door mijn kop raast is dat ik al zo veel verschillende houtgeuren gebruik in mijn producten. En ja veel klanten vinden dit nu eenmaal lekker. Maar wordt het zo niet te veel? En sowieso, welke kant wil ik op met deze geur. Iets zoets, iets rust gevends. Nog een nieuwe geur staat er voor me, eentje uit de zelfde levering van dezelfde leverancier. ook weer een CO2 extract. Deze keer de geur van mocca. Heerlijk zoet, warm vol, een geur die vooral warme herinneringen oproept bij mij.

Bomen, hout, rust, zoet, warm, rustgevend, zweverig, vanalles ruist er door mijn hoofd. Mijn kladblaadje raakt steeds voller, en krijgt steeds meer vorm. Joost mag weten wat voor een vorm maar dat is voor latere zorg. Veel houtgeuren hebben een scherpe ondertoon. Iets wat ik totaal niet vind passen bij het einddoel dat ik in mijn hoofd heb.

Er zitten nog meer flesjes in het kleine doosje dat ik van Jaap (mijn leverancier) heb mogen ontvangen. Nog meer samples. Er zit een nieuwe variant tussen van sandelhout. Nu heb ik een eigen variant van sandelhout die ik gebruik in mijn huidige producten dus waarom zou ik daar nog een aan toevoegen. Ik draai het flesje open en op dat moment loopt Sebas van Mijnbaard.nl mijn lab binnen. “Wat is dat wat ik ruik, dat is walgelijk lekker man”, “Heb je iets nieuws gemengd?” En dat was dan alleen nog maar de pure geur die uit het flesje kwam. Een sandelhout geur zo heerlijk warm, bijna zoet. Een geur die eigenlijk geen toevoegingen behoeft, eentje die zo in een flessie kan en klaar is Kees. Ook dat is voor later.

Een sandelhout geur waar ik rustig van wordt, een geur van het hout van de Boeddha boom wat is mystieks met zich meebrengt en mocca als toetje, ik denk dat ik er ben. Nu nog een naam…..

2 gedachten over “Baardblog van een oliebaron (2)

  1. Wat een drukte in die bovenkamer.. dat herken ik maar al te goed, met regelmaat loop ik dan ook vast of doe er niets mee. Na het lezen van jou blog denk ik steeds “ik moet meer gaan schrijven” Daarnaast is het leuk te lezen hoe iets tot stand kan komen.

  2. Prachtig om eens in je hoofd meegekeken te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.