Baardblog van een oliebaron (6)

Het is alweer even geleden dat ik een baardblog heb geschreven dus werd het wel weer tijd.

We leven momenteel in rare tijden. Onze wereldbol wordt momenteel geteisterd door een virus, een coronavirus, met de naam COVID-19. Dit heeft een behoorlijke impact op zo’n beetje iedereen. Mensen worden gevraagd om binnen te blijven en sociale interacties te vermijden. Scholen zijn dicht, mensen werken thuis en mensen moeten zich aanpassen. De effecten zijn enorm.

Mensen maken zich ongerust over hun gezondheid en die van hun naasten. Ondernemingen hebben het moeilijk. Noem maar op. Gelukkig zijn er ook positieve effecten. Mensen komen dichter tot elkaar, er is minder vervuiling omdat iedereen thuis blijft en fabrieken minder produceren of zelfs helemaal dicht zijn. En….. mensen hebben meer vrije tijd.

Te veel tijd

Viking strijdbijl (900-1100 AD)

Zo ook ik. Tijd te veel is een luxe die ik niet vaak mee maak. Dus als mij dit overkomt dan wordt ik daar heel erg blij van en dat uit zich vaak weer in een hoop creativiteit.
Nu liep ik al een tijdje met het idee om zelf iets te gaan doen met metalen maar ik had geen flauw idee waar ik moest beginnen. Totdat ik via een veiling de trotse eigenaar werd van een paar echte viking strijdbijlen uit 900 na christus. Dat heeft me altijd al geboeid en ik heb al meerdere malen gezocht naar een goede cursus smeden.

Viking strijdhamer (900-1000 AD)

Maar ja daar ga je weer. Altijd te weinig tijd of geld en dan komt het er weer niet van. En laten we eerlijk zijn wat moet ik nou met zelf gesmede strijdbijlen? Het is nou niet zo dat ik wekelijks ten strijden trek om mijn schildmaagd te beschermen. Okay, het is stoer en ik denk dat ik trots als een pauw zou zijn als ik mijn eigen bijlen zou kunnen smeden maar daar houdt het ook wel op. En verzamelen van echte authentieke bijlen is ook al erg leuk. Hier zie je mijn eerste twee aankopen. Beide afkomstig uit een privé collectie uit engeland en voorzien van echtheidscertificaten.

Geluk bij een ongeluk

Viking baardring (900-1100 AD)

Terwijl ik opzoek was naar nieuwe bijlen op een andere veling liep ik tegen iets anders aan wat ik nog niet eerder gezien had. Uit hetzelfde tijdperk vond ik een zilveren viking baardring. Natuurlijk ken ik de baardkralen (beardbeads op z’n engels) maar grote ringen was ik nog niet eerder tegengekomen. En al helemaal niet uit dat tijdperk. Het frappante vond ik dat ze vrijwel allemaal hetzelfde model hadden. Dit kon ik uiteraard niet aan me voorbij laten gaan en voordat ik het wist was ik de trotse eigenaar van een heuse viking baardring.

Een nieuwe les

In mijn hoofd had ik het idee dat het vast niet moeilijk zou zijn om zulke ringen zelf te maken. Maar dat leek toch lastiger dan ik dacht. Veel zoeken op het wereld wijde web, echter zonder succes. Rondvragen op Facebook bracht me meer geluk. Daar al snel iemand gevonden die me de eerste beginselen van het sieraden maken wilde bijbrengen. En je raadt het al, ik was meteen enthousiast. Voordat ik het wist had ik zilver en brons ingekocht. En was ik de eigenaar van een hoop verschillende gereedschappen. Toen begon de reis pas echt. Ondertussen had ik al meer authentieke baardringen gekocht via veilingen en merkte ik dat er nog een ander model veelvuldig voorkwam.

Zelf maken

Op een gegeven moment moet je gewoon de stoute schoenen aantrekken en beginnen. En daar kwam al die extra vrije tijd ineens weer van pas. Gelukkig begreep ik vrij snel de mechaniek achter het vormen van zilver en brons en was ik in staat om de eerste exemplaren te smeden. Eerst met het goedkopere materiaal brons en later ook met sterling zilver. Zie hieronder een paar voorbeelden van wat ik gemaakt heb

Zoals je kan zien heb ik op enkele exemplaren ook stempels aangebracht. Dit heeft niets te maken met de authenticiteit, maar meer met mijn eigen creativiteit. Ik merk sowieso dat er vraag is naar beide varianten. Er zijn liefhebbers die het liefst zo dicht als mogelijk blijven bij het origineel en er zijn liefhebbers die graag een mooie baardring willen hebben die wat moderner is. En op deze manier kunnen we beide partijen tevreden stellen.

Tot slot hebben we nog een video gemaakt waar je ziet hoe we een baardring maken in een speed opname

Wil je zelf graag een mooie authentieke baardring hebben kijk dan vooral eens in onze shop

En voor een leuke referentie naar Viking sieraden kun je dit nieuwsbericht bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *