Baardblog van een oliebaron (8)

Deze keer een wat minder positieve blog. Er gebeurd momenteel veel in cosmeticaland. Om ons heen vallen leveranciers en fabrikanten om als dominostenen, altijd triest om te horen als dit gebeurd. Wat ik vooral bijzonder vind is dat het niet eens allemaal Corona gerelateerd is, maar dat is een bijzaak.

Dat was wel even schrikken

Waarom is dit voor ons als cosmetica producent heel erg slecht nieuws? Wij gebruiken hele bijzondere geuren om onze hele bijzondere geuren samen te stellen. Veelal zijn deze ingrediënten moeilijk te verkrijgen en hebben we hier lang naar moeten zoeken (soms wel meerdere jaren). Als een leverancier, of nog erger, een fabrikant dan failliet gaat dan betekent dit dus dat deze geurstof niet meer gemaakt wordt en dus van de markt verdwijnt. En dit heeft gevolgen voor de samenstelling van onze eindproducten.

In één week kregen wij te horen dat twee fabrikanten, en één leverancier failliet zijn gegaan, en daarnaast stopt een andere leverancier met de verkoop. Dat is een flinke deuk in ons aanbod van ingrediënten.

Op dit moment kan ik nog niet vertellen wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn maar geur technisch heeft dit sowieso gevolgen voor minimaal 4 van onze eindproducten en samenstelling technisch heeft dit gevolgen voor al onze eindproducten. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit behoorlijk veel stress met zich meebrengt. Van één ingrediënt hebben we kunnen achterhalen waar we dit direct bij de bron kunnen kopen, dus dat probleem lijkt opgelost. Voor een tweede ingrediënt hebben we een mogelijke vervanger gevonden maar weten we nog niet of de geur hetzelfde is, dus dat blijft nog onzeker. En voor een derde ingrediënt moeten we dus nog op zoek gaan naar iets wat als vervanger kan gaan dienen. kortom geen garanties dat de geuren ongewijzigd blijven.

Hebben we zometeen alleen nog lege voorraden?

Een vierde ingrediënt baart ons meer zorgen. Dit is iets wat wij gebruiken in al onze producten en betekent met grote waarschijnlijkheid dat we al onze safety assessments opnieuw moeten laten uitvoeren. Dit wordt een flinke kostenpost en een hoop stress kan je ik garanderen. Kortom het leven van een oliebaron gaat niet altijd over rozen olie en het tijdstip (zo vlak voor de decembermaand) is al helemaal verre van ideaal. Je denkt nu wellicht, “Dan koop je toch alles wat er momenteel nog beschikbaar is”! Op zich is dit een mogelijkheid echter moeten we rekening houden met houdbaarheidsdata en dergelijke. Dus helaas is dit niet altijd mogelijk.

Maar de trouwe klanten die ons kennen weten dat we ook hier wel weer een oplossing voor gaan vinden want tot op heden vinden we het nog steeds te gek wat we doen en zijn we voorlopig nog niet van plan om hier mee te gaan stoppen.


Wie is de oliebaron?
Bas, bouwjaar 1971. Als producent van baardolie en andere baardverzorgingsproducten ben ik continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en zoek ik de randen op van mijn creativiteit. Dit doe ik met veel passie en vooral ook met heel veel plezier. Elke keer je grenzen verleggen, laverend tussen de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cosmetica wetgeving en richtlijnen van de EU. Blijven vernieuwen en verbazen. Dit vraagt erg veel van je creativiteit en zorgt ervoor dan mijn hersens af en toe flink in de kreukels liggen. Dit heeft me doen besluiten om dit met jullie bij tijd en wijlen te delen via mijn blog. Zodat jullie een kijkje in de keuken hebben en begrijpen waar alle nonsens vandaan komt.

1 gedachte over “Baardblog van een oliebaron (8)

  1. Sterkte en veel creativiteit gewenst, Bas. Het gaat je lukken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.