Baardblog van een oliebaron (9)

Geuren

Geuren, smaken, ervaringen, fantasieën, meningen, keuzes, wensen, gevoelens en…. geuren. Iets waar ik mij bijna dagelijks mee bezig hou. Ik droom over geuren, ik proef geuren en ik fantaseer over geuren. Ik loop bewust niet naar binnen bij de lokale parfumerie want daar wordt ik gillend gek van alle geuren. En niet alleen door de hoeveelheid verschillende geuren maar vooral door de mensen die de stomste combinaties van geuren dragen.

Overal om je heen kan je geuren ervaren, sommige lekker, sommige nietszeggend en sommige gewoon ronduit smerig. Ze komen in alle vormen en maten. Heb je een tiener in huis, dan weet je hoe tienerzweet ruikt, heb je een hond dan ben je bekent met het begrip ‘een natte hond’, en ik kan je vertellen dat ruikt weer totaal anders als ’een natte poes’. Soms liggen geuren heel erg dicht bij elkaar en soms mijlenver uit elkaar. Sommige geuren versterken elkaar en anderen doen juist het tegenovergestelde.

Geweldige misbaksels

Sommige geuren zijn zo intens smerig dat weinig mensen ze kunnen waarderen. Echter zodra je ze met mate gebruikt of in combinatie met een andere geur dan creëer je juist iets nieuws dat dan wel weer lekker ruikt. Een heel mooi voorbeeld is cade. Dit is een teer-achtige substantie die gewonnen wordt uit het hout van de Jeneverbes. Dit ruikt voor de meeste mensen zo extreem sterk en daardoor voor de meeste ook extreem smerig. Echter als je een heel klein beetje gebruikt, en dan heb ik het echt over een speldenpuntje op een hele liter, dan ruikt het naar iets heel herkenbaars. Namelijk een overheerlijk haardvuur.

Voor je het je nu afvraagt waarom we daar dan geen baardolie van maken; Het is zo verschrikkelijk moeilijk om zulke kleine hoeveelheden af te wegen dat het haast onmogelijk is om dit te produceren in de batchgroottes die wij maken. Wellicht later, als we groter zijn.

Een ander mooi voorbeeld is een geur die we ‘per ongeluk’ gemaakt hebben in het verleden. Onze F*#&@ Up! baardolie was een foutje van onverwachte combinaties en deze rook geweldig. helaas was het recept een fuck up dus weten we ook niet meer hoe we dit moeten reproduceren.

Geweldige combo’s

Zoals er geuren zijn die gruwelijk ruiken zijn er natuurlijk ook geuren die geweldig ruiken. Echter soms heb je twee overheerlijke geuren die samen een gruwelijke combinatie vormen. Kortom het is allemaal niet zo makkelijk. Mooie voorbeelden van goede combinaties die wel samenwerken zijn bijvoorbeeld amber geuren, dit zijn volle, warme, zoete geuren die heel mooi combineren met hout geuren. Denk dan aan bijvoorbeeld vanille in combinatie met sandelhout.

Elke parfumeur heeft zo zijn voorkeuren. Je kan het vergelijken met een chefkok die toch altijd zijn persoonlijke smaakvoorkeur zal laten doorschijnen in zijn gerechten. Zo heb ik ook mijn favorieten. Ik ga nu niet verklappen wat deze zijn want dat voelt een beetje als mijn geheim weggeven.

Hoe de wind waait

Ylang-Ylang and Cananga Essential Oils: Photo Credit, ISP

Wat mij heeft doen besluiten om deze blog te schrijven was iets wat mij van de week is overkomen. Een van mijn favorieten is Cananga, een nauwe verwant van de Ylang Ylang bloem. Deze combineert heel erg mooi met allerlei andere geuren en daar waar het kan probeer ik deze altijd op een of andere manier te integreren in mijn formules. Zo ook in de Darling Nicki. Nu kan je je voorstellen dat als ik een batch aan het mengen ben dat mijn neus overuren maakt. Zo ook deze keer. Echter deze keer had ik een hele rare ervaring. Ik was klaar met het mengen van de geur basis toen ik ineens de geur van citronella gewaar werd. En dat is raar wat dat is een geur die ik a.) niet lekker vind en b.) dus dan ook nergens in gebruik. Op zo’n moment denken mijn hersens nog, “ut zal wel” Echter ik kreeg de geur niet uit mijn neus.

Nog een keer snuffelen, “Tja het kwam toch echt van het mengsel dat voor mij stond. Iets was niet goed gegaan. Batchformulier (administratie) erbij en alles nog een keer nalopen. Niets was afwijkend van wat ik normaal doe. Dus dan toch maar de afzonderlijke geurstoffen er weer bij gepakt, en ja hoor. De cananga rook sterk naar citronella. Iets wat ik nooit eerder ervaren had. Was mijn reukvermogen stuk? Nieuwe fles cananga erbij gepakt, en deze rook wel zoals ik verwachtte heerlijk naar cananga. Dan besef je dus dat je werkt met natuurlijke geurstoffen die een houdbaarheid hebben. De cananga had te veel zuurstof gekregen (flesje niet goed dichtgedraaid) en was dus compleet van geur veranderd. Kortom dat is dus waarom wij altijd alles controleren en eerst zelf uitproberen. Batch afgevoerd, en een nieuwe gemaakt. En die rook uiteraard weer zoals vanouds. Heerlijke Darling Nicki balsem.

Dus het gaat niet altijd goed, maar dat hoort er nou eenmaal bij.


Wie is de oliebaron?
Bas, bouwjaar 1971. Als producent van baardolie en andere baardverzorgingsproducten ben ik continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en zoek ik de randen op van mijn creativiteit. Dit doe ik met veel passie en vooral ook met heel veel plezier. Elke keer je grenzen verleggen, laverend tussen de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cosmetica wetgeving en richtlijnen van de EU. Blijven vernieuwen en verbazen. Dit vraagt erg veel van je creativiteit en zorgt ervoor dan mijn hersens af en toe flink in de kreukels liggen. Dit heeft me doen besluiten om dit met jullie bij tijd en wijlen te delen via mijn blog. Zodat jullie een kijkje in de keuken hebben en begrijpen waar alle nonsens vandaan komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.