Baardborstel en baardkam, maar welke dan?

De discussie over baardborstels en baardkammen.

Regelmatig krijgen we vragen over welke baardkam of baardborstel beter is. En regelmatig zien we op sociale media dezelfde discussie voorbij komen. Vandaar dat we het tijd vonden om het een en ander eens in een mooie post samen te vatten.

Als je goed kijkt zal je ontdekken dat de hele discussie over wel of geen baard kam dan wel borstel eigenlijk een discussie is die uit meerdere discussies bestaat. Kortom laten we het een en ander opsplitsen

 1. Een baardkam of een baardborstel?
 2. Een gewone borstel/kam of een speciale baardkam dan wel baardborstel?
 3. De materiaal keuze voor je baardkam
 4. De materiaal keuze voor je baardborstel
 5. Een goedkope borstel/kam of een dure?
 6. Welke vorm kies ik het beste?

Zoals je ziet is er genoeg om over te discussiëren. En dan komen we meteen bij een belangrijk punt. Het is een discussie, een mening van verschillende mensen, met verschillende smaken en ervaringen. Kortom wat wij noemen een “smaakvraag”. Wat wij (kunnen) doen is alleen onze eigen ervaringen en expertise met jullie delen. En dat doen we dan ook hieronder

Een baardkam of een baardborstel?

baardborstel en baardkam

De een gebruikt het liefst een borstel, de ander het liefst een kam. Maar wat is nu beter? Wij van Dutchbeards zeggen, geen van beide. Ze zijn allebei even nuttig. Want ze hebben elk hun eigen werking en toegevoegde waarde.

De Kam

De kam is om je baardharen in de juiste richting te krijgen of voorzichtig eventuele klitten uit je baard te kammen. En daarnaast heeft een kam een masserende werking. Als jij je baard op de juiste manier kamt, dan ga je met de tanden van je kam over je huid en dit stimuleert de doorbloeding van je huid. En man o man wat is dat goed voor de haarzakjes van je baardharen en dus ook voor de groei en het welzijn van je baard.

De Borstel

De borstel gebruik je na de kam. Heb je de meeste warrigheden uit je baard weten te krijgen met je kam, dan pak je je baardborstel. Deze zal de haren nog verder in model brengen en daarnaast zal je borstel drie hele belangrijke dingen doen.

 1.  Hij stimuleert je huid, wat zoals je weet erg goed is voor de doorbloeding van je huid (lees gezondheid en welzijn van je haarzakjes). Een goede borstel is dan ook stevig genoeg om door je baard heen op je huid te komen. Ik hoor je al denken; dat doet een kam toch ook? Ja en nee, een kam stimuleert door middel van een masserende werking en een borstel geeft op een andere manier prikkelingen.
 2. Tevens zal de borstel dode huidcellen en andere troep die niet op je bakkes horen verwijderen.
 3. Hij verspreid je baardolie door je baard (Moet je natuurlijk wel eerst olie in je baard hebben gesmeerd)

Kortom het beste gebruik je beide na elkaar. Natuurlijk zijn er altijd situaties te bedenken waar je alleen maar een kam of een borstel nodig hebt. Zie het als schuurpapier; soms is P80 genoeg voor het grove werk, soms heb je P600 nodig voor het wat fijnere werk maar voor een perfecte polijst klus ga je stap voor stap door alle stadia heen, en zo is het met je kam en borstel net zo.

Een gewone borstel/kam of een speciale baardkam of baardborstel?

baardborstel van Dutchbeard

Dit is natuurlijk de hamvraag. Waarom zou je niet een gewone borstel bij de plaatselijke drogist kopen. Of die van je beardette gebruiken? Tja dat blijft een lastige, ook hier kom je weer op de “smaakvraag” uit. Natuurlijk kan jij je baard borstelen met elke willekeurige borstel. Je kan zelfs de borstel gebruiken waar je je hond mee borstelt. Echter het voordeel van een baardborstel is dat deze zo gemaakt is dat hij precies dat doet voor je baard wat hij moet doen en dat ook het beste doet. Hetzelfde geldt ook voor de baardkam uiteraard.

Maar waar zit hem dat dan in? Dat is vrij simpel uit te leggen; een baardborstel is gemaakt zodat deze goed in de hand ligt, de juiste stugheid heeft, en de juiste lengte zodat deze goed door je baard ook je huid stimuleert. Hetzelfde geldt ook voor de baardkam. Deze worden gemaakt in verschillende formaten waar de ene beter te gebruiken is voor een korte baard en de andere weer beter is voor een volle lange baard. Kortom je kam dan wel borstel is zo gemaakt dat hij het beste aansluit bij het doel waar je hem voor gebruikt. Het verzorgen van je baard en de huid er onder. Ook hier weer een voorbeeld. Je hebt verschillende bezems, eentje voor buiten, en eentje voor binnen. De stugge buitenborstel doet zijn werk op de straattegels daar waar de zachtere binnen variant beter zijn werk doet op je parketvloer. Kortom je kiest bij je klus de juiste tool, en zo is het verstandig om ook de juiste kam/borstel te kiezen voor het verzorgen van je baard.

Maar dan kom je nog wel bij een ander belangrijk vraagstuk.

De materiaal keuze voor je baardborstel

Baardborstels worden in verschillende varianten geproduceerd. Het handvat is meer een cosmetisch aspect. De een vindt een houten borstel mooier en de andere heeft liever een plastic variant. Dit maakt niet zo heel veel verschil. Wat wij merken is dat de meeste mannen toch kiezen voor de luxe uitstraling van een mooie houten borstel. En dan het liefst eentje van perenhout. Wat veel belangrijker is is het materiaal waar de haren van gemaakt zijn.

Je wilt natuurlijk niet dat je borstel je baard of huid beschadigd. Maar je wilt wel dat je borstel doet wat hij moet doen. Het verstandigste is om dan te kiezen voor een materiaal dat het dichts in de buurt komt van je eigen baardhaar maar wel voldoende stevigheid biedt. Je komt dan al gauw terecht bij zwijnenhaar. De haren van wilde zwijnen zijn stevig en behouden hun vorm. Echter borstels met zwijnenhaar zijn wat prijziger dan hun synthetische (lees polyester) tegenhangers. Tegenwoordig heb je ook plantaardige (vegan) varianten welke gemaakt worden van cactus vezels.

Borstels komen in verschillende dichtheden. Dus is het ook belangrijk om daar op te letten bij de aanschaf van je borstel. Is een baardborstel te dicht dan kom je niet door je baard heen, is hij te dun dan heeft hij niet genoeg stevigheid. Wat het beste bij jouw baard past is gewoon een kwestie van uitproberen.

De materiaal keuze voor je baardkam

Dit is een veel complexer vraagstuk, vooral omdat er veel meer keuze is. Maar ook hier adviseren wij om te kiezen voor een materiaal dat niet je baardharen beschadigd. De keuzes die je hebt zijn RVS, ijzer, hoorn, hout, bot, plastic of acetaat. (er zullen vast nog wel meer varianten zijn maar die worden minder frequent gebruikt)

RVS en IJzer

Dit zijn stevige kammen die niet kunnen breken (wel verbuigen). En deze worden in vele verschillende vormen gemaakt. De RVS kammen zijn vaak blank (onbewerkt) en de ijzeren varianten zijn vaak afgewerkt met een laklaag. Bij deze kammen moet je zo verschrikkelijk goed opletten op de kwaliteit. Want als ze niet goed gepolijst zijn bevatten deze veelal scherpe randen en slopen ze je baard.

Bot

Een kam gemaakt van bot kom je niet heel vaak meer tegen maar ik noem het toch even. Dit is een van de oudste materialen dat ver terug in de tijd al gebruikt werd. Op zich prima voor je baard maar vaak wel wat aan de prijs omdat de productie wat lastiger is. En omdat deze toch voor de liefhebber zijn zal je zien dat een kam gemaakt van bot meestal erg mooi bewerkt is. Dus zal deze zeker niet misstaan in je badkamer.

Plastic en Acetaat

Dit is een goedkoop materiaal, en dit soort kammen vindt je bij elke drogisterij, supermarkt en zelf bij het tankstation. Net als de ijzeren/RVS kamen is de kwaliteit erg belangrijk. Want een slecht afgewerkte kam breekt met gemak je baardharen of trekt deze er zelfs uit. Het voordeel is dat deze kammen vaak flexibel zijn en daardoor minder snel zullen breken. Onze eigen ervaring is dat je deze kammen beter niet in de auto kan laten liggen als deze in de volle zon staat. Want anders smelten ze. Een ander veel gehoord nadeel is dat deze kammen je haren statisch maken. Of te wel de vonken zullen er vanaf springen. Niemand wil toch met een elektrisch geladen baard rondlopen.

Hout

Hout is een materiaal wat je heel vaak zult tegenkomen als je op zoek gaat naar een baardkam. Er is erg veel variatie in de vorm en ook weer de kwaliteit. Belangrijkste om op te letten is welke houtsoort er gebruikt is. Ik denk dat jullie zelf ook wel begrijpen dat een kam van vurenhout geen lang leven is beschoren. Je loopt het risico dat deze gaat splinteren (rafelen) en dan ook weer je baardharen beschadigd. Verder zullen kammen van mindere kwaliteit (meestal zachter hout) ook sneller breken. Het beste kan je kiezen voor een kam van hardhout. Ook hier is heel veel keuze in. Een mooie kam van een goede houtsoort zal ook wel wat duurder zijn dus de vraag is of jij dit er voor over hebt. Niet alle hardhout soorten zijn geschikt als materiaal voor kammen. Heeft de kam beschadigingen koop hem dan niet want de kans dat je haren hier achter blijven hangen is zeer reëel met alle gevolgen vandien.

Hoorn

Dit materiaal staat bij ons zonder twijfel op nummer één. Hoorn is een heel bijzonder materiaal. Het bestaat uit keratine, een eiwit dat de bouwstof is voor je eigen haren, nagels en delen van je opperhuid. Kortom hoorn is een materiaal dat heel erg dicht in de buurt komt van je eigen (baard)haar en daarmee het minste je haren zal beschadigen. Hoorn zal niet snel breken, of splinteren, dus de kans dat een hoorn kam je baardharen beschadigd is minimaal. Daarnaast vinden veel mensen het uiterlijk ook een belangrijk aspect, en een hoornen kam kan heel erg mooi bewerkt worden, en wordt in verschillende vormen geproduceerd. Voor de productie van deze kammen wordt vaak gebruik gemaakt van waterbuffel hoorn, maar je ziet ook steeds vaker dat ze koehoorn gebruiken of schaapshoorn. Persoonlijk vind ik de kammen van waterbuffel hoorn het mooiste, en dan vooral de tekening in het materiaal. Er zitten soms echte pareltjes tussen.

Materialen zoals RVS en plastic zijn niet in staat om je baardolie op te nemen en deze goed te verspreiden. Natuurlijk gebruik je een baardborstel voor het verdelen van je baardolie maar het is wel prettig dat deze eigenschappen ook toegekend kunnen worden aan je kam. Hout en hoorn (beide natuurproducten) zijn in staat om de baardolie op te nemen en weer af te geven en daarom een betere keuze.

Dan komen we meteen bij een minpuntje; kammen gemaakt van natuurlijke producten zijn gevoeliger voor vocht. Laat jij je kam liggen in een vochtige badkamer dan is de kans aanwezig dat jouw kam hier niet heel blij van wordt. Hout zal gaan kromtrekken en lijmlagen (indien aanwezig) zullen los laten. Een hoornen kam zal zo veel vocht opnemen dat deze gaat vervormen en vaak ook gaat stinken. Kort samengevat, deze kammen behoeven wat meer zorg… maar zeker bij een hoornen kam krijg je er ook echt wel wat voor terug.

Een goedkope borstelborstel / baardkam of een dure?

Daar hebben we hem weer, de “smaakvraag”. Het is geheel aan jou hoeveel geld je wilt uitgeven aan een baard kam dan wel borstel.

Maar sta eens stil bij het volgende (en besef goed dat uitzonderingen de regel bevestigen):

 • goedkoop is vaak duurkoop. Hoe duurder, hoe meer aandacht er meestal besteed is aan het product. En dit zie je terug in de kwaliteit en duurzaamheid
 • Goedkope kammen zijn vaak imitaties. Een goedkope hoornen kam, is in de meeste van de gevallen niet gemaakt van hoorn
 • Duurdere kammen en producten zijn beter afgewerkt en daarmee is de kans kleiner dat je haar beschadigd wordt.
 • Een mooie bewerkte kam is nou eenmaal duurder want daar zit meer tijd in gestopt.

Ik heb zelf in de auto een goedkope (Italiaanse) plastic kam liggen, puur voor noodgevallen maar hij werkt prima. En de reden waarom ik voor een Italiaanse kam heb gekozen is heel erg praktisch. Mijn ervaring is namelijk dat deze niet smelten als je auto in de volle zon staat. verder heb ik een van de duurdere stevige borstels die er te krijgen is. Puur omdat ik heb gekozen voor kwaliteit en het belangrijk vind dat een borstel precies dat doet wat ik wil dat hij doet. Ik heb een volle stugge baard dus stevigheid in mijn borstel is cruciaal. Tot slot gebruik ik een grove baardkam van waterbuffel hoorn. Vooral omdat ik deze mooi vind en hij heerlijk soepel door mijn baard glijdt.

Welke vorm kies ik het beste?

Baardkammen

Kamen worden gemaakt in veel verschillende vormen. We zullen er een paar hieronder toelichten.

Recht model met of zonder handvat

De titel zegt het eigenlijk al, een recht model met of zonder handvat, doet wat hij moet doen en is uiteraard verkrijgbaar met verschillende vertanding (grof of fijn)

Gebogen model met of zonder handvat

Een kleine variatie op bovenstaande modellen. Een gebogen kam ligt over het algemeen beter in de hand.

Fish model

Het ‘vissen’ model heeft een hele oude oorsprong en het is ons geheel onduidelijk waar deze vandaan komt. Echter je komt hem met grote regelmaat tegen als je op zoek gaat naar baardkammen. Dit model is meestal wat korter dan bovengenoemde modellen en daardoor wat makkelijker mee te nemen

Hoorn model

Bij dit model wordt de vorm van de platgeslagen hoorn volledig benut, en dat zie je terug in de vorm van de kammen. Het leuke hiervan is dat je veel verschillen hebt in afmetingen. Dus hele kleine of hele grote kammen.

zakmes model

Dit valt meer onder de categorie geinige kammen. Het nadeel is dat de meeste varianten in deze categorie gemaakt zijn van metaal en niet goed genoeg afgewerkt zijn. Wij hebben een hard houten variant in onze shop, en daar zijn wij zelf erg over te spreken.

zakkam

Persoonlijk denken we dat dit het meest verkochte model is door de jaren heen. Niet zo zeer als baardkam maar als kam in het algemeen. Handig en klein model dat makkelijk in je zak past

Rond model en andere afwijkende vormen

Er zijn altijd weer afwijkende modellen. Zo hebben wij een oude authentieke viking kam welke de gehele diameter van een koehoorn gebruikt en dus rond is. En verder zijn er natuurlijk allerlei creatieve dingen te verzinnen.

Baardborstels

Ook borstels zijn in verschillende modellen te verkrijgen

Rechthoekig model

En model wat je steeds vaker ziet op de markt is een rechthoekige borstel. Persoonlijk denken we dat dit een mode gril is. De vorm is niet heel praktisch maar een rechthoekig model wordt eerder als mannelijk gezien ten opzichte van een ovaal model.

ovaal model

Dit is het meest verkochte model als je alleen kijkt naar baardborstels. Ligt prettig in de hand en is te verkrijgen in heel veel verschillende uitvoeringen. goedkope bamboe varianten tot aan de perenhouten varianten met een afwerking van hoorn. Laat je niet te snel verleiden tot die luxe uitvoeringen want je betaalt al snel te veel omdat men het ziet als een mode grill. Meer dan 65,- euro voor zo’n borstel vragen is in mijn optiek niet correct.

Rond model

Rond kan je op twee manieren uitleggen als je het over een borstel hebt. Zie hier onder de twee varianten. De ronde borstel met handvat wordt vaak gebruikt om te stylen. Iets wat niet veel baarddragers doen (tenzij je een wedstrijd baard hebt natuurlijk)

Snorren model

Snorren borstels zijn klein van stuk en passen makkelijk in je broekzak. En in principe ook prima te gebruiken voor meer dan alleen je snor. Ook deze zijn te verkrijgen in verschillende varianten.

met een handvat

Sommige mannen geven de voorkeur aan een borstel met een handvat, en ook daar zijn genoeg varianten in te vinden. Voor deze varianten geldt eigenlijk hetzelfde wat we hierboven al vermeld hebben.

No go’s

No Go’s oftewel borstels die je beter niet moet gebruiken. Mocht je ze nou wel gebruiken dan horen we graag je ervaringen. Trouwens die laatste is wellicht nog wel handig als je het reservoir vult met je favoriete baardolie. Ook daar horen we graag je ervaringen over.

Conclusie

Koop vooral wat jij vindt dat het beste bij jou en je baard past. Gebruik dit artikel als een richtlijn maar niet al de ultieme waarheid. Zoek je een mooie en degelijke borstel of kam? Kijk dan vooral eens in onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *