Baardolie, baard balm of baard wax in je baard?

Baard wax, Baard balm of Baardolie

Altijd al willen weten wat het verschil is tussen baard balm, baard wax en baard olie? En wanneer je nou wat gebruikt?…. Dan hopen we dat dit artikel je op weg helpt…

Met ingang van vandaag verkopen we naast onze baardoliën ook ons eigen Dutchbeards baard wax en baard balm. We hebben ervoor gekozen om onze baard balm en baard wax te maken met exact dezelfde geur als onze oliën. (vooralsnog is de balm en wax alleen te verkrijgen in een SATAN’S BLUFF variant maar dat zal in de toekomst zeker gaan wijzigen.) Op deze manier hoef jij je geen zorgen te maken of de geur van je olie wel past bij de geur van je wax of balm.

Ik hoor je al denken….”Of de geur van je olie wel past bij de geur van je wax of balm?”, “Gebruik je die tegelijkertijd dan?”, “maar wat is het verschil dan?”

Het simpele antwoord is volmondig, “Ja!” je kan wax of balm gewoon combineren met je favoriete baardolie. En dat is meteen dus ook de reden wat wij denken in geurlijnen en niet in productlijnen. Maar waarom zou je….

Ik zal eerst uitleggen wat wij verstaan onder de verschillende producten want daar zijn nogal veel verschillende visies op. Ik zal niet zeggen dat onze visie de juiste is, maar daar mogen jullie zelf over oordelen.

Baardolie

Baardolie is zoals de naam al zegt olie voor in je baard. Meestal is deze samengesteld met basis oliën en geur elementen. Afhankelijk van de producent worden hier natuurlijke dan wel niet natuurlijke componenten voor gebruikt. Bij Dutchbeards kiezen wij ervoor om te werken met natuurlijke ingrediënten. Bij hoge uitzondering zijn wij op zoek naar een bepaalde geur die niet (of niet meer) voorkomt in de natuur en dan zullen ook wij moeten terug vallen op niet natuurlijke geurstoffen. Dit zijn zogenaamde PO’s of te wel parfum oliën. Ook hier zijn grote verschillen in aangaande de kwaliteit maar dat is een andere discussie.

Dus baardolie bestaat uit basisolie en geurolie (essentiële oliën (EO’s)). Beiden hebben een bepaalde (uit)werking op zowel haar als huid. Ja zeker mensen, baardolie is niet alleen maar goed voor je baard! Het is net zo belangrijk voor de huid die eronder zit (onthoudt dit even, hier komen we later op terug). Olie is vloeibaar. Weliswaar kunnen er grote verschillen zitten in de dikte van de olie, maar alle baardolie hoort wat ons betreft vloeibaar te zijn bij kamertemperatuur.

Baardolie smeert dus makkelijk in de baard en het is ook vrij eenvoudig om de huid eronder te raken. Waarmee het dus zijn werk kan doen voor zowel huid als haar. Het is altijd verstandig om even na te borstelen of te kammen om de olie goed te verspreiden. Omdat baardolie vloeibaar is, en omdat een goede baardolie in je huid en haar trekt heeft het geen ‘hold’. Oftewel je kan je baard er niet mee modelleren. Je baard zal wel zachter en soepeler worden waardoor hij waarschijnlijk beter valt, maar je kan hem niet echt sturen met olie.

Baard Wax

Baard wax, of gewoon wax is het andere uiterste wat betref de consistentie. Wax is hard, niet vloeibaar, zelfs bij de wat hogere temperaturen zou je wax nog steeds hard moeten zijn. (alleen op hele warme dagen moet je oppassen dat je niet de boel uit je potje laat lopen). Wax is vaak gemaakt met behulp van bijenwas (vandaar waarschijnlijk ook de naam ‘Wax’), en heeft als hoofddoel om ‘hold’ te creëren. Het is ervoor gemaakt om je baard, snor of zelfs je pruik bovenop je kop te modelleren.

Nu moet ik wel meteen aangeven dat er behoorlijk grote verschillen zitten tussen wax voor in haar/baard en wax voor je snor. Omdat een mooi gemodelleerde snor vaak heel veel ‘hold’ behoeft is deze vaak extreem sterk. Ik ken weinig kerels die een baard hebben en daar graag snorrenwax in zouden willen smeren.

De wax die speciaal gemaakt is voor je baard zal je hoofdzakelijk in kleine hoeveelheden gebruiken. Als je teveel gebruikt dan krijg je al snel het gevoel dat je met een ‘vette’ baard rondloopt. Omdat je kleine hoeveelheden zal gebruiken zal er weinig van het product op je huid komen en daardoor zal je dus minder profiteren van de verzorgende aspecten voor je huid. Onze waxen zijn weliswaar gebaseerd op onze oliën en om nog maar te zwijgen over de geweldige eigenschappen van bijenwas. Je zal simpelweg niet genoeg gebruiken om je baard en huid de verzorging te geven die hij verdiend. En daar heb je meteen een goede reden om naast je wax ook een goede olie te gebruiken.

Baard Balm

Dan rest ons nog baard balm. Er zijn heel veel producten op de markt die verkocht worden als baard balm. Terwijl deze in onze ogen eigenlijk gewoon wax zijn. Zoals al eerder uitgelegd, baardolie is vloeibaar, wax is vast (hard) en je raad het al, balm hoort daar tussenin te zitten. Maar ‘er tussen in’ is een breed begrip. Dit maakt het voor de consument niet makkelijker, daarom kiezen wij ervoor om een duidelijk onderscheid te hanteren tussen oli, balm en wax. Je hebt bijvoorbeeld crème, wat gemaakt is op waterbasis en je hebt zalf, dat bestaat uit vetten. Balm bevat geen water, kan vetten bevatten maar bevat net als wax ook bijenwas, alleen in geringere mate. Daarnaast worden er vaak boters gebruikt. Denk dan aan kokosboter, of mango boter. Hierdoor heeft (een goede) balm dezelfde consistentie als bijvoorbeeld boter

Kort samengevat, is balm dus een product dat je makkelijk met je vingers uit het potje haalt (zoals bijvoorbeeld crème) en wat niet vloeibaar is. Simpeler kan ik het niet uitleggen. Dutchbeards balm is net zo als de wax gebaseerd op onze baardolie en bevat dan ook alle goede aspecten van onze oliën.

Balm geeft een lichte tot medium ‘hold’ en zal dus je baard een beetje modelleren. En het is zachter dus makkelijker om te verspreiden door je baard en eveneens makkelijker om de huid eronder mee in te masseren. Je kan dus alleen balm gebruiken in plaats van olie, echter omdat balm veelal bijenwas bevat zal je baard wat vettig aanvoelen als je het vergelijkt met olie.

Maar wat moet ik dan gebruiken?

Persoonlijk vindt ik het prettig om olie als hoofdproduct te gebruiken. En als mijn baard een eigen wil begint te ontwikkelen, dan probeer ik hem in te tomen met een beetje balm. Ik heb niet een dusdanig lastige baard dat ik snel naar de wax zal grijpen. Om het overzichtelijk te houden hebben we hieronder een overzicht gemaakt. Hierin hebben we samengevat hoe de verschillende producten presteren en hoe makkelijk ze zijn in het gebruik (op zich of gecombineerd)

H = hold, V = verzorging, G = Gebruiksgemak

 oilbalmwax
oilH: 0
V: +++
G: +++
H: +
V: +++
G: ++
H: ++
V: +++
G: +
balmH: +
V: +++
G: ++
H: +
V: ++
G: ++
H: ++
V: ++
G: +
waxH: ++
V: +++
G: +
H: ++
V: ++
G: +
 H: ++
V: 0
G: +

Hopelijk geeft deze tabel je een beetje inzicht en helpt het je met het maken van de juiste productkeuze. Maar eigenlijk zeggen we dat je lekker zelf moet beslissen wat je wilt gebruiken, daar elke baard anders is en iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Je keuze zal bepaald worden door de hoeveelheid verzorging, hold en het gebruiksgemak. Alles nog even op een rijtje:

  • Olie is voornamelijk verzorgend en trekt goed in je huid en haar
  • Balm geeft een lichte tot medium hold en is verzorgend maar kan je baard wat vettig doen aanvoelen
  • Wax heeft een stevige hold, en alhoewel de ingrediënten verzorgend zijn zal je weinig ervan gebruiken dus mis je toch wat aan de verzorgende kant als je alleen wax gebruikt.

We hopen dat dit artikel je voldoende informatie geeft en je op weg helpt met je keuze van het juiste product. Als je nog vragen hebt stel ze dan gerust want we helpen graag. Je kan hieronder een opmerking plaatsen of ons een berichtje sturen op onze Facebook page.

4 gedachten over “Baardolie, baard balm of baard wax in je baard?

  1. Het verhaal is duidelijk ik loop er alleen tegen aan dat de wax zo hard is dat je het onmogelijk uit het blikje krijgt, hebben jullie een tip?

    1. Hoi, je kan de wax het beste met je (duim)nagel uit het blikje schrapen en dan warm wrijven tussen je handen. Dan wordt deze zacht en kan je deze in je baard masseren.

  2. Mooi een super uitleg top dus nu wil ik een goeie baardolie en een bij passende baard balm die lekker ruiken welke raden jullie mij aan

    1. Onze topper is de Satan’s Bluff. Maar de voorkeur voor een geur is heel erg persoonlijk dus kijk vooral in de webshop daar staan alle geuren uitvoerig beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *