Shampoo en conditioner voor je baard?

Er zijn vele artikelen geschreven over hoe vies de baard is. De baarddrager weet wel beter. De meest baarddragers die ik ken zorgen juist extreem goed voor zichzelf en hun baard. En zij zullen dan ook geregeld hun baard wassen.

Maar vaak komt de vraag naar voren, “Waar doe ik dat dan mee?” Shampoo? Alleen water? Of gebruik ik zeep? Of moet ik speciale baard zeep of shampoo gebruiken? Op zich is het volkomen logisch dat mannen deze vraag hebben. 

Verschillende haar- en huidtypes

Zoals de meeste wel weten is het haar op je kop niet hetzelfde als het haar op je kin. Zo is ook de huid boven op je kop niet hetzelfde als de huid onder je baard. Door deze verschillen moet je er voor zorgen dat je hier op de juiste manier mee omgaat. De huid op je kop kan iets meer hebben dan de huid op je kin.

Dus veel van de ‘gewone’ shampoo’s zijn te agressief voor je baard en kin. Ze worden vaak gemaakt met ingrediënten die een verstandig mens niet op zijn lichaam wil smeren. Los van het gegeven dat er veel verschillende huidtypes zijn er zo ook evenveel verschillende haartypes. In de meeste gevallen zijn de haren op je kin stugger dan die op je hoofd, maar is de huid op je kin juist weer gevoeliger dan de huid op je kop. Kortom er is maar één veilige benadering in mijn optiek en dat is kiezen voor een milde shampoo, maar dan wel eentje die zijn werk doet.

Hoe zit dat dan met conditioner?

iedereen weet dat je shampoo gebruikt om te reinigen. Conditioner gebruik je om te verzorgen en je haren zachter te maken. Voor conditioner geldt hetzelfde met enkele uitzonderingen. Ook bij conditioner moet je wat voorzichtiger omgaan met de huid onder je baard dan met de huid op je kop. Echter je baardharen zijn over het algemeen stugger dan die op je kop. Zoals je ziet heb je dus ook hier weer te maken met twee tegenstrijdigheden. Veel conditioners worden gemaakt met ingrediënten die je beter niet kan gebruiken.

Moet ik dan speciale producten voor mijn baard gebruiken?

Nee! Hier zijn wij heel simpel en hopelijk ook heel duidelijk in. Als je een shampoo gebruikt die mild genoeg is voor de huid op je gezicht, maar voldoende reinigende capaciteiten heeft. En als je een conditioner gebruikt die zelfs de stugge haren van je baard zachter weet te maken zonder dat je moet grijpen naar producten die vol zitten met rotzooi. Dan ben je er eigenlijk al. En een leuk voordeel is dat je maar twee flessen in de badkamer hebt staan ipv vier. Veel mensen weten niet dat de meeste shampoo’s op exact dezelfde manier geproduceerd worden en alleen maar een ander geurtje en kleurtje hebben. Hetzelfde geldt ook voor baardzeep. Het basis recept voor zeep is weinig flexibel en vrijwel hetzelfde voor alle producten.

Wat is het verschil dan?

Natuurlijk gebruiken sommige producten toevoegingen zoals bier, klei, of extra olie in hun recepten. Maar wat doet dit nou eigenlijk? Klei fungeert al scrub, en je kan je afvragen of je dit voor je baard nodig hebt. Het is wel lekker voor je huid maar dan kan je af en toe ook een gewone scrub gebruiken. Olie heeft een verzorgend aspect en voedt de haren in je baard. Dit is nodig omdat de zeep het talg weg wast. Talg is de natuurlijke voeding voor je baard. Echter te veel talg maakt dat je haren er vet en ranzig uitzien. Tja, en bier, dat vind ik gewoon zonde van het bier.

Verder worden er allerlei toevoegingen verzonnen die op miraculeuze wijze je baard nog majestueuzer zouden maken maar daarvan zeg ik “Het is maar net waar je in geloofd”. En al die toevoegingen zijn niet nodig als je een gezonde huid of baard hebt en deze onderhoud met een goede olie. Ik ken zelfs producenten die hun baardzeep laten maken door een white label producent die hetzelfde product ook verkoopt als handzeep, bodyzeep, of wat voor een zeep dan ook. Kortom het is maar net wat voor naampje je het beestje geeft.

Hoe zit dat dan met die ‘foute’ ingrediënten?

Er zijn in de loop der jaren een hoop ingrediënten ontdekt/uitgevonden die wonderen verrichten voor je haar en huid. Echter is men er in de loop der jaren ook achter gekomen dat een hoop van deze ingrediënten toch niet zo goed zijn voor jou of het milieu.

 • Sodium Lauryl Sulfaat – SLS
  Dit is een goedkoop chemisch ingrediënt die aan vrijwel alle shampoos wordt toegevoegd vanwege het ‘lekkere’ schuimde effect. Dit schuimde effect maakt je shampoo makkelijker smeerbaar. Helaas is SLS een behoorlijk agressieve reiniger. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om motoren van auto’s te ontvetten? SLS zorgt er voor dat de natuurlijke beschermingslaag van de (hoofd)huid behoorlijk wordt aantast. Bovendien verwijdert het ook de natuurlijke oliën in je haar, waardoor het je haar erg droog wordt.
 • Sodium laureth sulfaat SLES
  SLES is bijna hetzelfde als SLS maar iets milder, en met iets bedoelen we dan ook maar iets. Kortom bijna net zo schadelijk voor je huid en haar als SLS
 • Ammonium Lauryl Sulfaat – ALS
  Ammonium Lauryl Sulfaat bevat net als SLS sulfaten en is in werking erg vergelijkbaar. Het heeft een te krachtige reiniging en droogt de huid ontzettend uit. Een van de weinige verschillen is dat ALS minder makkelijk door de huidlagen dringt. Dit komt doordat de moleculen van ALS groter zijn dan SLS. Om deze reden wordt ALS vaak als minder irriterend beschouwen dan SLS. Toch kun je de shampoo beter laten liggen als je dit ingrediënt op het etiket ziet staan.
 • Parabenen
  Parabenen zijn een chemische samenstelling van para-hydroxybenzoëzuur en worden al meer dan 80 jaar gebruikt als conserveermiddel. Dit vergroot de houdbaarheid van producten als shampoo, deodorant, vochtinbrengende crème en mascara en doodt bacteriën die binnen het product proberen te groeien. Parabenen worden ook gebruikt in lijm, olie, frisdrank, sauzen, bewerkt vlees en in honderden andere alledaagse producten. Officieel is dit een goedgekeurde toevoeging, echter is een onderzoeker geweest dit parabenen in verband heeft gebracht met borstkanker. Hierdoor hebben veel mensen besloten dit niet meer te willen gebruiken. Het mag dus maar het is niet zeker of het echt veilig is,
 • Palmolie
  Palmolie is slecht voor jou. Echter de opbrengst per hectare land is veel hoger dan voor andere plantaardige oliën. En zorgt de manier waarop palmolie gewonnen wordt tot grote problemen voor de levens- en arbeidsomstandigheden van de lokale bevolking en voor de biodiversiteit. Het grootste probleem is dat er grote stukken regenwoud verdwijnen om plaats te maken voor oliepalmen. 
 • Polyethyleneglycol PEG
  Op de verpakking staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem en allergie veroorzaakt. Niet alle PEG is schadelijk: De basis van PEG is vaak een natuurlijke olie die wordt gesynthetiseerd tot emulgator. Bij dit proces kan 1.4-dioxaan ontstaan, een stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker. Ongeveer de helft van de verzorgingsproducten met PEG bevat 1.4-dioxaan. Dit staat helaas niet op de verpakking en daarom is het raadzaam PEG te vermijden.
 • Propylene glycol
  Dit is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine. Het trekt beter in de huid dan glycerine en het is goedkoper, daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf! Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan. Het geeft mogelijk hartritme stoornissen en het kan nierschade en leverafwijkingen veroorzaken. Deze stof heeft ook een hoog ‘allergiepotentieel’, wat betekent dat steeds meer mensen hier allergisch op reageren. Niet te verwarren met Butylene Glycol, dit is een lichaamseigen stof met dezelfde werkzame eigenschappen die je niet hoeft te vermijden.
 • Siliconen
  Deze synthetische stoffen worden al jaren toegevoegd in haarstyling producten. Siliconen zorgen ervoor dat je haar mooi gaat gaat glanzen. Nou ja… je haar? Er vormt zich een glanzend laagje om je haar heen. Dit laagje zorgt ervoor dat je haar dikker en gezonder lijkt, maar de realiteit is anders. Door dit laagje krijgt je haar namelijk niet voldoende zuurstof waardoor het broos wordt en in de sommige gevallen zelfs afbreekt of uitvalt. Siliconen zijn dus een echte no go bij het aanschaffen van shampoo!
 • Dierproeven
  Moeten we dit nog uitleggen? Het mag niet meer in de EU, echter er zijn nog steeds voldoende landen die dit wel toestaan en daar maken dan helaas sommige producenten nog steeds gebruik van.

Hoe zit dat dan met ‘goede’ ingrediënten?

Er zijn er meer dan genoeg, eigenlijk teveel om op te noemen. Waar je het beste op kan letten is of er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke ingrediënten. En als je dan nog een stapje verder wilt gaan kan je er ook nog voor kiezen dat deze natuurlijke ingrediënten van biologische oorsprong zijn.

Er zijn gewoon natuurlijke vervangers voor siliconen. Echter een liter siliconen olie kost €30,- en de minder schadelijke natuurlijke vervanger kost €120,- en daar heb je dan nog 2x zo veel van nodig voor hetzelfde effect. Je kan dus gerust zeggen dan de biologische natuurlijke variant 8x zo duur is.

Een shampoo moet schuimen… althans dat is de algemene mening. In mijn optiek moet een shampoo reinigen. En als deze dan wat minder schuimt, jammer dan! Als dat schuim niets toevoegt aan het reinigende effect en schadelijk is voor mijn gezondheid of het milieu. Laat het dan maar achterwege.

Een conditioner moet je haren glad en soepel maken… opnieuw is dat de algemene mening. In mijn optiek moet een conditioner je haren zacht maken en vooral verzorgen. Dus geen siliconen zachte haartjes maar gewoon gezonde en verzorgde haren die van zichzelf zacht en soepel zijn en een gezonde natuurlijke glans hebben.

Zo kunnen we nog vele andere argumenten aandragen. Echter denk dat jullie verstandig genoeg zijn om zelf jullie conclusies te trekken na het lezen van dit artikel.

Wat raad je aan?

Zorg er voor dat je producten vindt die datgene doen wat ze zouden moeten doen en die niet slecht voor je huid of haar zijn. En zoals je kan concluderen uit bovenstaande tekst hoeft dat dus niet een speciale baard shampoo of conditioner te zijn. Als hij maar zijn werk goed doet en mild genoeg is voor zowel kop en kin.

Wij hebben een tweetal producten in ons assortiment die voldoen aan onze eigen normen en waarden. En die daarnaast ook nog eens heel erg goed doen dat waar ze voor voor bedoeld zijn…

Je kan onze shampoo en conditioner vinden in onze webshop

Voor deze tekst hebben we veel verschillende bronnen gebruikt, het meeste hebben we gevonden via google.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *