Sommige producten niet leverbaar

De afgelopen 5 weken zijn we ontzettend druk geweest met het op orde maken van onze etiketten en alle aanverwante zaken.
Dit was/is geen makkelijke klus en we zijn er dan ook nog niet. We hebben echter nu wel het akkoord van de NVWA dat we de producten die nu helemaal gedocumenteerd zijn weer gaan verkopen.

Dus de eerste 9 producten zijn weer beschikbaar voor de verkoop. De meeste van de overige producten zullen snel volgen. Er zijn echter een aantal producten waar we vooralsnog afscheid van moeten gaan nemen. Dit zijn;

 • The Green Fairy
 • Angel’s Share
 • Devil’s Cut
 • Moby Dick (versie 2.0 (deze was nog niet eens in de verkoop))

Er is nog 1 geur waar we heel erg mee lopen te worstelen om die op orde te krijgen maar daarover wil ik alleen maar kwijt dat ik met heel mijn hart hoop dat ons dat gaat lukken. Dus ook daarover later meer.

Een beetje uitleg…

In de cosmetica wereld is er heel veel regelgeving en verplichtingen. Dit wordt gedaan om de veiligheid voor de consument te garanderen. Echter is deze regelgeving zo gecompliceerd en uitgebreid dat het voor de kleine ondernemer haast niet te verwezenlijken is. Denk dan vooral aan de volgende aspecten;

 • Het financiele aspect: Per product kunnen de prijzen variëren tussen de €800,- en €2400,- om de administratie op orde te krijgen
 • De schaalbaarheid: Als beginnend ondernemer koop je klein in. En dat gebeurd vaak via tussenpersonen. De grote fabrieken/leveranciers verwachten dat je minimaal 5kg afneemt (lees: 5 liter) En daar doen wij bij Dutchbeards wel heel erg lang mee. Dit zijn vaak wel de partijen die alle verplichte documentatie kunnen leveren. De tussenhandelaren hebben veelal niet de verplichte documenten en het kan dan ook een behoorlijke strijd worden om deze te bemachtigen. In ons geval heeft dat er toe geleid dat we afscheid hebben moeten nemen van bepaalde leveranciers en hun producten die we nog op voorraad hadden, niet meer mogen/kunnen gebruiken.
 • Niet elke geur is hetzelfde: De ene kokos geur is de andere niet. En die verschillen kunnen aanzienlijk zijn. Dus als we van leverancier moeten wisselen dan kan het soms een hele opgaaf worden om een goede vervangende geur te vinden. Lukt dit niet dan zijn er twee scenario’s
  • Je vindt een geur die aardig in de buurt komt. Dan pas je de formule een beetje aan zullen weinig klanten hier iets van merken
  • Je kan dus geen goede match vinden. Dan zal je dus moeten hopen dat de klanten het nog steeds lekker vinden, of zal je gewoon afscheid moeten nemen van dat product.
 • De regelgeving: Als je bovenstaande allemaal op orde hebt dan zal je nog steeds continu moeten blijven aantonen dat je de regelgeving volgt. Dit doe je door te testen en te documenteren. Kortom we zullen continu onze kostbare tijd moeten besteden aan dit soort bezigheden. Het meten van PH waardes, viscositeit, stabiliteit, geur, kleur, etc….
 • Je producten moeten assessed worden op hun veiligheid. Dit wordt gedaan door een bevoegd persoon, een cosmetisch chemicus! Deze persoon zet zijn handtekening onder de Safety Assessment. En ook dit kost uiteraard weer geld.
 • Documentatie: We dienen onze producten te registreren in de EU, en we dienen alle documentatie te administreren en registreren in een zogenaamde PIF (Product Information File) Dit is een file met 24 hoofdstukken die we dus voor elk product moeten gaan bijhouden.
 • Als je bovenstaande allemaal op orde hebt dan weet je dus tot op de molecuul wat er inzit en kan je dus je etiketten voorzien van de juiste informatie. En dan gaat het vooral om de ingrediënten en de daarbij behorende allergenen.

Heb je dat dan allemaal op orde…. dan mag je je producten verkopen. En dat is dus waar wij de laatste 5 weken mee bezig zijn geweest, en ook nu nog druk aan het afronden zijn voor de laatste paar producten.

De NVWA

Dit alles wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De NVWA. Deze organisatie heeft niet veel mogelijkheden (onderbezetting) dus zal dan ook niet actief controleren. Zij acteren hoofdzakelijk alleen als er een melding gedaan wordt. Dat is wat er in ons geval ook is gebeurd. Een concurrent (of althans een relatie daarvan) heeft ons aangegeven bij de NVWA met de mededeling dat onze etiketten niet op orde waren. Het is algemeen bekend in de cosmetica wereld dat er veel concurrenten elkaar aangeven maar ik had dit nooit verwacht in de kleine besloten kring waarin wij baardolie boeren ons begeven.

Onze producten zijn dus ten alle tijden veilig geweest, en van de kwaliteit die we jullie beloofd hebben. Echter onze etiketten waren niet compleet. En dat is nu dus aan het veranderen. Helaas zijn wij dus de dupe geworden van een concurrent die ons het licht in de ogen niet gunt. En helaas kan de NVWA niet overal tegelijkertijd zijn. Want minstens 80% van de concurrenten heeft het niet op orde, ongeacht wat ze zelf ook denken of beweren.

Slotwoord

Voor ons is het geen leuke, maar wel een verdomd leerzame reis geweest en ik heb de overtuiging dat wij van Dutchbeards nu wel aankomen bij het punt waarop alles is geregeld zoals het hoort. Dat we wijzer zijn dan de meeste van onze concurrenten. We hebben onze leveranciers beter leren kennen en betere relaties gelegd. We hebben afscheid genomen van een paar rotte appels en we hebben nieuwe contacten leren kennen.

En dat we daardoor onze toekomst zeker gesteld hebben!

We are here to stay! And we are back in business

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *