Wood aged project

Nieuwe baardolie, nieuwe geuren, nieuwe uitdagingen

We zijn een nieuwe uitdaging aangegaan. We gaan een nieuwe basisolie mix die door onszelf is geprepareerd gebruiken voor een serie limited editions. Op social media hebben we al wat eerste indrukken achtergelaten maar hier dan nu wat meer uitleg over waar we mee bezig zijn. Om te beginnen hebben we twee werknamen in het leven geroepen. Fir Breigh en Kill-devil. Het staat nog niet vast dat dit de uiteindelijke namen zullen worden, maar dat zal de toekomst wel uitwijzen

Als je een beetje kan zoeken op internet zal je al snel de oorsprong van de twee namen terugvinden en begrijpen dat we hiermee verwijzen naar whisky en rum. We hebben natuurlijk al onze baardolie met pure rum er in (Pirate’s Pipe), maar dit wordt toch echt iets anders. Whisky en rum worden beiden gerijpt op eikenhouten vaten. Tijdens dit proces wordt de smaak, maar ook de geur en kleur van de drank rijper en veranderd deze aanzienlijk. Daar we bij Dutchbeards van zowel rum als whisky houden zijn we zeker ook erg geïnteresseerd in dit proces. En toen kwamen we op het geweldige idee om olie te laten rijpen op een houten vat.

Gerijpt op hout

Maar waar vindt je een whisky of een rum vat…. Na een tijdje zoeken kwamen we een aantal gebruikte whisky vaten tegen. Uiteraard gebruikt want we willen dat de olie ook een vleugje meekrijgt van de drank die in het vat heeft gezeten. 270 liter, zoveel whisky gaat er in een regulier vat. Toen moesten we toch wel even slikken, want zoveel olie hebben we nog nooit in één batch gemaakt en dat zal voorlopig ook wel niet gebeuren. Plus we weten geeneens of het wel gaat werken wat we bedacht hebben.

Gelukkig had de leverancier een hele bijzondere oplossing. Hij heeft twee vaten die niet meer te gebruiken waren versnipperd. Een 60 jaar oud single malt whisky vat en een 50 jaar oud jamaican rum vat. Kortom houtsnippers die doordrenkt zijn met rum danwel whisky. Een deel van deze snippers hebben wij nu in ons bezit. De eerste tests waren zo veelbelovend dat we ondertussen al druk bezig zijn met het ontwikkelen van de geuren die we gaan toepassen op deze door ons ontwikkelde basisolie en ook deze zijn veelbelovend. Echter daar kunnen we in dit stadium nog niets over loslaten. We willen eerst dat het testpanel hier hun oordeel over velt. Wel kunnen wel al vertellen dat we ook voor deze olie weer bijzondere en aparte geuren zullen gebruiken.

Limited editions

Er zit heel veel variatie in de houtsnippers wat het moeilijk maakt om middels een constante te produceren. De enige constante die we kunnen garanderen is de door ons gecreëerde en toegevoegde geur. Daarom hebben we besloten om deze twee baard oliën te gaan leveren als gelimiteerde edities. Het proces blijft hetzelfde, de geur blijft grotendeels hetzelfde, echter de basis olie kan en zal afwijken qua kleur en ook geur. Hierdoor zal het gehele geuren pallet dus veranderen. We gaan niet voor elke batch een nieuw etiket maken dus het enige onderscheid waaraan jullie de verschillende oplages zullen kunnen herkennen is aan het batchnummer.

Volgende fase

Uiteindelijk gaan we zeker de volgende stap maken, en zullen we een gebruikt vat gaan gebruiken. We hebben al een kleintje op het oog. Nog steeds een flinke hoeveelheid maar wel een hoeveelheid waar we raad mee weten. Dus daar waar we het nu hebben over ‘wood aged’ beard olie zal je naar alle waarschijnlijkheid in de nabije toekomst van ons een echte ‘barrel aged’ baardolie mogen verwachten

1 gedachte over “Wood aged project

  1. Ik ben blij weer nieuws te horen over The Making Of…
    Wat een mooie uitleg weer, ik leef helemaal mee en kan al bijna de geuren ruiken.
    Het is best moeilijk om geen verbeelding (vergeuring) te maken en die probeer ik ook weg te stoppen om een zo (h)eerlijk mogelijke eerste ervaring te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.