Er zijn een aantal basis oliën die ik gebruik voor mijn baardoliën. Hier vind je een beschrijving van de verschillende oliën en wat hun toegevoegde waarde is. Kortom maak jij je eigen baardolie dan vind je hier een aantal suggesties die je zelf kan gebruiken

  • Zoete Amandel (Prunus Dulcis)
    Dit is de koudgeperste olie uit de pitten, waardoor alle voedingsstoffen worden behouden en de huid niet wordt afgedekt.
    De olie heeft een zeer milde aangename geur en is goed vloeibaar.
    Amandelolie is een zeer waardevolle olie in de huidverzorging aangezien deze olie niet irriterend is en door de meeste mensen goed wordt verdragen.
    Amandelolie trekt goed in de huid en maakt de huid zacht en soepel en kan zonder problemen rondom de ogen worden gebruikt.
    Amandelolie bevat de vitaminen A en B1, B2, B6, E en diverse mineralen.
    Eigenschappen: Verzachtend, voedend, reguleert het vochtgehalte in de huid, gaat rimpelvorming tegen, stimuleert doorbloeding, stimuleert haargroei.
    Geschikt voor: Alle huidtypen, ook geschikt voor de zeer gevoelige huid en babyverzorging (luieruitslag), verouderde huid (maakt de huid glad en zacht), huidproblemen (jeuk, zonnebrand), make-up remover, verwijderen van berg (op babyhoofdje), kraaienpootjes, ruwe handen, voetkloven.
  • Abrikozenpit (Prunus Armeniaca)
    Dit is een koudgeperste olie. De olie heeft een lichte en delicate geur, en een zeer verfijnde smaak , kenmerkend voor koudgeperste abrikozenpitolie.  De kleur is prachtig donker goudkleurig. Verfijnde biologische olie, koudgeperst, dus níet geraffineerd en/of ontgeurt.
    De olie is zeer mild, trekt snel in de huid, en kan veilig gebruikt worden rond de ogen.
    De olie versterkt de huid en het bindweefsel en maakt de huid soepel, glad, zacht en glanzend. Abrikozenpitolie bevat 1% onverzeepbare bestanddelen, vitamine E, vitamine A en B (B1, B2, B3, B5 en B6), vitamine C, caroteen, niacine en foliumzuur.
    Eigenschappen: vocht vasthoudend, versterkt weefsel, huid verzachtend en verfrissend, antibacterieel,verzachtend
    Geschikt voor: Alle huidtypen, maar vooral voor de rijpere huid, gevoelige en droge huid, gemengde huid, beschadigd en / of gebarsten huid, schrale huid.
  • Argan (Argania Spinosa)
    Dit is de koudgeperste ongeroosterde olie uit de zaden van de Arganboom, waardoor alle voedingstoffen worden behouden en de huid niet wordt afgedekt.
    De olie is níet geraffineerd of ontgeurd, dus heeft een eigen nootachtige geur. De geur vervliegt overigens al snel na het insmeren van de huid.
    Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Arganolie eigenschappen heeft die schimmels, eczeem, acne en andere ontstekingen tegengaan en vrije radicalen bestrijden.
    Arganolie bevat 1,28% onverzeepbare componenten en bevat zeer veel vitamine E (64mg/100 ml)
    Eigenschappen: hydraterend, huidbeschermend, verzachtend en gladmakend, gaat littekenvorming tegen, werkt ontspannend bij psoriasis, bevordert wondgenezing, werkzaam bij verbrandingen, ontstekingremmend,
    Geschikt voor: Droge huid en rijpe huid. Zeer geschikt voor gebruik in anti-rimpelcrémes (wegens gladmakend en hoog vochtinbrengend vermogen). Littekenreductie. Ook zeer geschikt bij huidproblemen als: psoriasis, jeukende huid, schilferende huid, en jeugdpuistjes.
  • Avocado (Persea Gratissima)
    Dit is de koudgeperste olie uit de rijpe vruchten, waardoor alle voedingstoffen behouden blijven en de huid niet wordt afgedekt. De olie heeft de karakteristieke avocado-geur, is dikvloeibaar en  donkergroen van kleur.
    Avocado-olie wordt snel door de huid opgenomen en smeert goed uit.
    Het is een zware, voedende en vochtregulerende olie die zeer versoepelend werkt bij een droge en stugge huid.
    Doordat het een redelijk dikke olie is verdient het aanbeveling deze te mengen met een lichtere olie, zoals bijvoorbeeld abrikozenpitolie.
    Avocado-olie bevat 3% onverzeepbare componenten en is zeer rijk aan vitaminen, vooral vitamine A,B en E en carotenoïden.
    Eigenschappen: Verzorgend, huidverzachtend, regenererend. Beschermt huid en haar tegen het uitdrogend effect van wind en zonnestralen. Verder heeft avocado olie een enorme dieptewerking en is goed voor de behandeling van het onderhuidse bindweefsel.
    Geschikt voor: Droge huid, gevoelige huid, rijpe huid, beschadigde huid, en bij droge huidproblemen als: psoriasis, eczeem en schilferige huid. Herstel van zonnebrand en littekenweefsel. Ideale olie voor oliepakkingen en oliebadjes voor de huid.
    Let op!: Bij latex allergie geen Avocado olie gebruiken.
  • Baobab (afrikaanse Apenbroodboom – bu-hubub / Adansonia digitata)
    oorsprongsland Afrika / geperst uit de noten uit gecontroleerde biologische teelt Apenbroodboom-olie is rijk aan essentiële vetzuren. Het hoge aandeel aan tocopherol maakt de olie zeer stabiel. (houdbaarheid).
    Verzachtend bij zonnebrand, helpt de huid te regenereren. De olie wordt snel door de huid en haar opgenomen en laat geen vetfilm achter. Maakt de huid en haar zijdezacht en houdt deze soepel.
    Eigenschappen:
    Baobab olie is geweldig voor hydratatie van huid en haar. Het kan helpen om de elasticiteit te verbeteren, het regenereren van cellen en het schoonmaken van poriën. Een uitstekend ingrediënt voor producten tegen eczeem of psoriasis. Baobab olie is een zegen voor de natuurlijke huidverzorgingsindustrie, zoals het al eeuwen doet voor Afrikaanse vrouwen.
    Geschikt voor: alle haartypen, wij zelf gebruiken deze olie in hele kleine hoeveelheden daar een paar druppels vaak al genoeg zijn om het gewenste effect te bereiken.
  • Castor (Wonderolie)
    Dit is de koudgeperste olie uit de zaden van de Wonderboom, waardoor alle voedingsstoffen zijn behouden en de huid niet wordt afgedekt.
    De olie is dikvloeibaar en vrij helder en is vrijwel reukloos tot zeer licht houtachtige geur.De olie is ontzuurt om er zeker van te zijn dat er geen ricine meer in de olie zit. Het is een kleverige olie, en wordt  gebruikt als toevoeging, maar ook om haren en huid te verzorgen daar de olie vochtinbrengend is.
    Eigenschappen: glansmiddel, vochtinbrenger, anti-rimpel
    Geschikt voor: vooral in lippenverzorgingsproducten (lipstick, lippenbalsem, lipgloss) en zeepproductie. Rinicusolie kan ook gebruikt worden als badolie (wel emulgator toepassen). Als vochtinbrenger voor huid en haar.
  • Castor – Jamaican Black Castor Oil
    Black Castor olie wordt gemaakt door de zaden van de wonderbonen te roosteren en te koken. Het resultaat is een donkerbruine olie. De as die ontstaat, verhoogt de werking van de olie. Hoe hoger de hoeveelheid as, des te effectiever de olie. Jamaican Black Castor Oil is dus effectiever dan de lichte Castor Oil van de drogisterij. Het is ook lichter en minder plakkerig dan de gewone castorolie en hoeft daarom niet gemengd te worden. Het wordt sneller opgenomen door het haar en de huid. Jamaican Black Castor Oil haarverzorgingsproducten verstevigen het haar en bevorderen de haargroei sneller dan elke andere olie.
    Het is een kleverige olie, en wordt  gebruikt als toevoeging, maar ook om haren en huid te verzorgen daar de olie vochtinbrengend is.
    Eigenschappen: glansmiddel, vochtinbrenger, anti-rimpel, Castor Olie bevat Omega 9 vetten. Hierdoor heeft de Castorolie een voedende eigenschap en zorgt het dat droog of pluizig haar er weer gezond uitziet en gaat glanzen. Doordat de essentiële vetzuren de haren vanuit de wortel voeden, ervaren veel mensen dat Castorolie het haar stimuleert waardoor het voller wordt.
    Geschikt voor: vochtinbrenger voor huid en haar.
  • Druivenpit (Vitis Vinifera)
    Druivenpit olie is rijk aan linolzuur en natuurlijke lecithine.
    Deze olie is vrij dun en trekt snel in de huid zonder vettig aan te voelen.
    Druivenpitolie bevat vitamine A en C en maar liefst 85% onverzadigde vetzuren (!) en een hoog vitamine E gehalte.
    Eigenschappen: huidverzorgend, lichtgroen van kleur.
    Geschikt voor: Rijpe huid, vette huid, gemengde huid, maar ook de gevoelige huid.
  • Hennep (Cannabis Sativa)
    Dit is de koudgeperste olie uit de hennepzaden waardoor alle voedingstoffen zijn behouden en de huid niet afdekt.
    Hennepolie heeft een nootachtige tot kruidige geur en smaak.
    Een zeer waardevolle huidolie omdat de vetzuurspectrum van hennepzaadolie bijna gelijk is met dat van onze huid, is goed smeerbaar en trekt goed in de huid.
    Eigenschappen: Verzachtend, gladmakend, celvernieuwend, ontstekingsremmend.
    Geschikt voor: Droge én vette huid, ruwe huid, acne en ontstoken huid.
  • Jojoba (Buxus chinensis)
    Dit is de koudgeperste biologische olie uit de zaden van de Jojobastruik waardoor alle voedingstoffen worden behouden en de huid niet wordt afgedekt.
    Jojoba olie wordt door zijn samenstelling niet ranzig en is tot wel 20 jaar lang houdbaar, waardoor jojoba-olie, toegevoegd aan andere oliën , de houdbaarheid zal verlengen. Jojoba olie is geurneutraal en antiallergeen en geschikt voor alle huidtypen.
    Een ideale olie dus als massage-olie, drager voor parfums en verwerking in huidverzorgende producten.
    Jojoba is tot 49% onverzeepbaar en bevat mineralen en vitamine A
    Eigenschappen: Vochtregulerend, anti-allergeen, gladmakend, soepelmakend, bindweefselverstevigend, voorkomt rimpels
    Geschikt voor: alle huidtypen, make-up remover, lipverzorging en draagolie voor natuurlijke parfums.
    Een zeer aanbevolen olie voor in de cosmetica!
  • Kokos (Cocos nucifera)
    Kokosolie heeft een beschermende werking op de huid, en beschermd onder andere ook tegen uitdroging bij zonnebaden.
    Eigenschappen: De olie wordt snel door de huid opgenomen en laat geen vettige laag achter.
    Geschikt voor: Gebruik Cocosolie puur of in mengsels voor de verzorging van; droge of ruwe huid, droog haar, eelt, kloven. De olie wordt alleen bij hogere temperaturen (boven 30° C.) vloeibaar en is een uitstekende basis voor etherische oliën, laat zich ook goed mengen met andere basisoliën.
  • Tarwekiem (Tritium Causativum)
    Dit is de koudgeperste olie die gewonnen wordt uit de kiemende biologische tarwekorrels, waardoor alle voedingsstoffen zijn behouden.
    De olie is dik vloeibaar, en voelt zwaar en vet aan op de huid, maar door het hoge lecithine gehalte trekt de olie toch relatief snel in de huid.Tarwekiemolie bevat zeer veel vitamine E (220mg/100gram) en is daardoor zeer lang houdbaar en zeer geschikt als toevoeging aan andere oliën om de houdbaarheid te verlengen. Zeer rijk aan linolzuur, palmitinezuur, lecithine, aminozuren, squaleen, selenium, Beatcaroteen (voorstadium van vitamine A) en zoals gezegd Vitamine E.
    Eigenschappen: Vochtinbrengend, regenererend, verzorgend, huidherstellend, ontstekingsremmend.
    Geschikt voor: droge huid, rijpe huid, cellulitis, littekens (de olie stimuleert de productie van huidcellen), haarverzorging (droog, breekbaar haar).
  • Vitamine E
    De vitamine E olie is samengesteld uit plantaardige olie in een unieke combinatie met heilzame werkstoffen als vitamine E (een belangrijke antioxidant), vitamine A (dé huidherstellende vitamine), bètacaroteen, calendula en bisabolol (kalmerend bij een jeukende huid).
    Eigenschappen: Vitamine E olie zorgt voor een mooie soepele en vitale huid en geeft een goed verzorgd gevoel.
    Geschikt voor: Ook bij droge en schilferige huid is vitamine E olie een uitkomst. De olie wordt goed door de huid opgenomen. De vitamine E olie is geschikt voor onder andere veroudering, littekens, striemen en een droge huid. Het werkt beschermend, herstellend en verzacht.

(De omschrijvingen op deze pagina komen van verschillende bronnen op het internet, er kunnen geen rechten aan worden verbonden en zijn niet door ons gecontroleerd op juistheid. Het gebruik van essentiële/parfum/basis oliën is altijd met enig risico en daarom geheel op eigen risico)