Essentiële oliën

De variëteit in verschillende geuren die je kan gebruiken in je eigengemaakte baard olie is enorm. En veel mensen vinden het lastig om door de oliën het bos te zien. Ik zal proberen om op deze pagina de oliën die ik gebruik te beschrijven. Telkens als ik een nieuwe baard olie maak en daarvoor essentiële oliën gebruik die nog niet op deze pagina staan dan zal ik deze toevoegen.

A-E, F-J, K-O, P-U, V-Z

 • Amber (Liquidambar Orientalis Mill.)
  Geur: zoet, vanilla/butterscotch
  Toepassingen: kalmerend bij stress, angst, spanningen
  huid: wonden, schrammen, zweren, abscess, ontstekingen
  Mengt goed met: Geranium, Den, Ceder, Mirre, Galbanum, Wierook, Cypres, Kruidnagel en diverse Citrusoliën gecombineerd worden.
  Let op: kan in uitzonderingen bij puur gebruik huidirritaties veroorzaken.
 • Anijs (llicium verum Hook)
  Geur: warme, zoete, karaktistieke anijsgeur
  Toepassingen: kalmerend, verfrissend, opwekkend
  Mengt goed met: alle citrusgeuren (sinaasappel, grapefruit, mandarijn, bergamot), lavandin, lavendel
 • Bay St.Thomas (Pimenta Racemosa)
  Geur: fruitig, medicinaal
  Toepassingen: geestelijke en lichamelijke vermoeidheid: opwekkend, stimulerend, preventie en bestrijding van ziektekiemen in de lucht
  haargroei: dof/futloos haar, roos
  huid: overmatige olie-afscheiding in de huid
  Mengt goed met: Lavendel, Lavandin, Rozemarijn, Geranium, Ylang Ylang en Citrus oliën.
  Let op: matig gebruiken, irriterend voor de slijmvliezen en de huid, kan de bloeddruk verhogen.
 • Benzoë (Amber benzoin)
  Geur: zoet vanille-achtig
  Gebruik: bij nerveuze spanning en stress, hoest, griep, keelpijn, huidaandoeningen, doorbloeding, PMS, snijwonden en huidontsteking.
  Kalmerend en rustgevend, geeft energie en kracht wanneer nodig, verdrijft negatieve vibraties en gedachten.
  Mengt goed met: Jasmijn, Vetiver, Geranium, Wierook, Mirre, Cipres, Citroen en Koriander.
 • Bergamot (Citrus bergamia)
  Geur: kruidig, verfijnd, licht en verfrissend
  Gebruik: Evenwichtherstellend, insectenverdrijvend, kalmerend, ontsmettend, opwekkend, pijnstillend, verfrissend, hartversterkend, helend, koortswerend, krampstiellend, maagversterkend, geurverdrijvend, opwekkend, spijsverteringsbevordderend, windverdrijvend.
  Effect op de huid:
  – Werd vroeger verwerkt in zonnebrandcrémes, alleen de bergaptenvrije is hierovor geschikt, anders kan de olie pigmentvlekken veroorzaken op de aan de zon blootgestelde huid.
  – Goed voor een vette huid, vooral als dat het gevolg is van stress
  – Helpt tegen acne, eczeem, koortsuitslag, psoriasis, schurft, spataderen, wondjes en een vette hoofdhuid.
  – Remt de activiteit van herpes simplex, dat koortsuitslag veroorzaakt, en herpes zoster, dat waterpokken en gordelroos veroorzaakt.
  Mengt goed met: Citroen, eucalyptus, geranium,jasmijn, jeneverbes, lavendel, lavandin, mandarijn, oranjebloesem, patchouli, kamille, ylang ylang
 • Bloedsinaasappel (Citrus sindensis)
  Geur: fris, warm, zoet, fruitig, stralend, pittig (aromatischer dan de zoete sinaasappel)
  Werking: spijsverteringsbevorderend, antidepressivum, anti-bacterieel, ontkrampend, afrodiseren
  Mengt goed met: citroen, lavandin, lavendel, mirre, kruidnagel, salie, zwarte peper
  pas op: Vermijd blootstelling aan zonlicht aanbrengen op de huid vanwege mogelijke foto-toxiciteit.
 • Cananga – Wilde Ylang Ylang (Cananga odorata)
  Geur: bloemig, zoet, prikkelend, erotisch
  Werking: Cananga is antiseptisch, sterk krampstillend, huidverzorgend en heeft bloeddrukverlagende kwaliteiten.
  Haar belangrijkste effecten zijn echter  psychisch/emotioneel van aard: cananga is een antidepressivum en kalmeert nerveuze klachten, maar is tegelijkertijd (sexueel) licht euforiserend en werkt als een afrodisiacum.
  In de huidverzorging is Cananga geschikt voor geïritteerde huid, de vette huid en de door acné geplaagde huid.
 • Ceder (cedrus atlantica)
  Geur: als van gedroogd sandelhout , of als de geur van een pas geslepen potlood
  Werking: beschermend, evenwicht herstellend, (lust) opwekkend, versterkend, zelfvertrouwen bevorderend. Helpt tegen haaruitval en blaasontsteking. Schimmeldodend, bloedsomloopstimulerend,insektenverdrijvend, ontsmettend, verzachtend, zenuwstillend.
  Bevordert de haargroei en kan dus helpen tegen kaalhoofdigheid. Bestrijdt ook roos.
  Mengt goed met: Bergamot, cipres, Citroen, Jasmijn, Jeneverbes, Lavendel, Oranjebloesem, Roomse kamille, Roos, Rozemarijn, Rozenhout, Salie, Vetiver, Wierook en Ylang Ylang.

A-E, F-J, K-O, P-U, V-Z

 • Gember (Zingiber officinale)
  Geur: Peperachtig, kruidig en warm maar ook fris en prettig
  Werking:Geslachtsdriftverhogend, eetlustopwekkend, vochtregulerend. Gember kan zowel verwarmend als verkoelend werken. Hoestverhelpend, koortswerend, krampstillend, ontsmettend, pijnstillend, slijmoplossend, stimulerend.
  Mengt goed met: Cederhout, citroen, eucalyptus, geranium, limoen, mandarijn, neroli, patchouli, kamille, roos, rozemarijn, sandelhout, vetiver, wierook.

 • Geranium (Pelargonium graveolens)
  Geur: Sterke zoet, roosachtige geur.
  Werking: Balancerend, opvrolijkend, versterkend, opwekkend, antidepressivum, bloedstelpend, celbeschermend, geurverdrijvend, littekengenezend, insektenwerend, ontsmettend, pijnstillend, samentrekkend, schimmeldodend, versterkend, wondgenezend.
  Effect op de huid: Kan nuttig zijn voor alle huidtypen vanwege de regulering van de talgproductie, de vette stof die de huid soepel houdt.
  Effect op de psyche: Kan stress en spanningen verminderen.
  Mengt goed met: Cederhout, basilicum, bergamot, engelwortel, grapefruit, jasmijn, jeneverbes, lavendel, limoen, mandarijn, neroli, patchouli, kamille, rozen, rozemarijn, salie, sandelhout.
  Wetenswaardigheden: Het geloof in de kracht van de geranium heeft geleid tot de gewoonte om geraniums rond huizen te planten en daardoor boze geesten op afstand te houden.
 • Happiness Oil (gecombineerde olie: vanille, sinaasappel en mandarijn)
  Merk: Chi Natural Life
  Gebruik: Huidverzorgend, Kalmerend & verzachtend, Ondersteunt herstellend vermogen huid
  Happiness is gecomponeerd uit de oliën van de fruitige en frisse sinaasappel, de warme citrusgeur van mandarijn en de rijke geur van de zoete, bloemige en exotische vanille. Een perfecte combinatie van zoete, frisse en warme geurnoten. Met de warme geur van vanille verbinden we warmte, ontspanning en geborgenheid. Verbonden met de frisse en zoete geuren van sinaasappel en mandarijn zorgt Happiness voor een vrolijke en energieke atmosfeer op elk moment van de dag. Ook kinderen zullen de geur zeer waarderen. Er kan bijna niet meer vrolijkheid uw kamer binnenkomen dan met deze compositie. Ideaal om de dag mee te beginnen en om jezelf wat op te peppen. Gemengd in een badolie, massageolie of huidolie is deze compositie niet alleen goed voor het humeur, maar ook voor de huid. Zowel vanille als sinaasappel werken verzachtend en verzorgend. Daarnaast zorgt sinaasappel voor de regeneratie van huidcellen.
 • Jasmijn (Gardenia Augusta)
  Geur: warm, zoet, vol
  Werking: brengt warmte en openheid. Is verwarmend en stimulerend en kan daarom in de volgende gevallen het beste gebruikt worden voor iemand bent die het snel koud krijgt en gebrek aan energie heeft.
  Mengt goed met:Amyris, Bergamot, Cananga, Ceder, Geranium, Lavendel, Mandarijn, Neroli, Rozenhout, Sandelhout, Ylang Ylang.

A-E, F-J, K-O, P-U, V-Z

 • Kaneel(Cinnamomum ceylanium)
  Geur: warm, kruidig
  Werking: spierontspannend / ontkrampend, verwarmend, antiviraal, antibacterieel, doorbloedingbevorderend, pijnstillend, afradisiacum, schimmeldodend, parasietbestrijdend, immuunstimulerend (vooral immunoglobuline A)
  Effect op de huid: Te gebruiken tegen wratten, hoofdluis en insektenbeten.
  Effect op de psyche: De geur van kaneel verwarmt ook mensen die kil van binnen zijn, en schept een sfeer van rust en geborgenheid. Werkt ontspannend en brengt irritaties tot rust.
  Goed te mengen met: citroen, citronella, citroengras, grapefruit, limoen, mandarijn, sandelhout, sinaasappel, ylang ylang
  LET OP: nooit onverdund op de huid en/of slijmvliezen gebruiken (tot 4% te mengen met een vette basisolie). Altijd met mate gebruiken
 • Kruidnagel(Eugenia carophyllata)
  Geur: Zoet kruidig met een frisse, fruitige topnoot
  Werking: werkzaam tegen schimmelinfecties, blauwe plekken, schaafwonden, zwemmerseczeem, acne, artritis, verstuikingen, verrekkingen, zweren, tand- en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darm- gassen en krampen, diarrhee, verminderde geslachtsdrift, gisting in de maag, slechte spijsvertering, infecties, griep en verkoudheid, seksueel stimulerend, verdovend, slijmoplossend.
  Effect op de huid: Kruidnagelolie is bijzonder effectief tegen schimmels (zwemmerseczeem). Effectief bij gordelroos.
  Mengt goed met: Geranium,bergamot, lavendel, lavandin, St.bay, Vanille, Ylang Ylang, Zwarte peper
  LET OP: Niet gebruiken op gevoelige of beschadigde huid.
 • Lavendel (Lavandula angustifolia)
  Geur:
  Licht en bloemig met houtige ondertonen
  Werking: Antidepressivum, ontsmettend, evenwicht brengend, kalmerend, ontspannend, anti-reumatisch, bacteriedodend, bloeddrukverlagend, celbeschermend, geurverdrijvend, hartversterkend, herstellend, insektenwerend, krampstillend, littekens genezend, ontgiftend, ontstekingremmend, pijnstillend,zenuwstillend, zweetdrijvend.
  Effect op de huid: Bevordert de celgroei en brengt de talgafscheiding in balans, vooral in combinatie met bergamot. Helpt tegen acne, zwemmerseczeem en psoriasis.
  Effect op de psyche: Helpt tegen snelle stemmingswisselingen en labiliteit. Brengt het centrale zenuwstelsel in balans en kan helpen in veel gevallen van depressie. Werkt verzachtend, bijvoorbeeld bij boosheid en uitputting.
  Mengt goed met: Bergamot, citroen, geranium, den, jasmijn, mandarijn, neroli, patchouli, kamille, roos, rozemarijn, salie.
  Wetenswaardigheden: Lavendel is één van de oudste Engelse parfums en huismiddeltjes. Het wordt gebruikt om kalmerende, versterkende en insektenwerende eigenschappen.
  LET OP: Als u een lage bloeddruk hebt, kan lavendel u een beetje slaperig maken.
 • Lemongrass/Citroengras (Cymbopogon flexosus)
  Geur: citroenachtig met rijke boventonen
  Werking: Antidepressivum, ontsmettend, stimulerend en versterkend, bacteriedodend, geurverdrijvend, koortswerend, pijnstillend, samentrekkend, zenuwstillend, spijsverteringbevorderend.
  Effect op de huid: Versterkt de huid en kan een te ruime huid (door extreem gewichtsverlies) strakker maken. Kan helpen tegen zwemmerseczeem en andere schimmels. Kan de vette huid beter in balans brengen en overmatig transpireren tegengaan.
  Mengt goed met: Cederhout, Basilicum, Bergamot, Duizendblad, Eucalyptus, Gember, Geranium, Jasmijn, Lavendel, Mirre, Neroli, Niaouli, Patchouli, Kamille, Rozemarijn, Tea tree.
  LET OP: Citroengras kan de huid irriteren, dus gebruik lage doses. Soms wordt een namaak-citroengrasolie verkocht onder de naam ` citroenverbena` maar er is ook een echte etherische olie die wordt gemaakt van de citroenverbena (Lippia citriodora).
 • Mandarijn (Citrus sinensis)
  Geur: Zoet, licht en pittig met ondertonen van bloemen
  Werking: Eetlust opwekkend, evenwicht herstellend, zuiverend. Versterkend voor de lever en andere spijsverteringsorganen. Krampstillend, ontsmettend, stimulerend voor het lymfevaten- en spijsverteringsstelsel, versterkend, verzachtend, windverdrijvend.
  Effect op de huid: Goed tegen striae en littekens , vooral in combinatie met nerolie (oranjebloesem) en lavendel. Maakt de huid minder slap en bevordert de genezing van wondjes en rode plekjes. Werkt zuiverend op een vette huid en verstopte poriën en kan helpen tegen acne.
  Mengt goed met: Basilicum, Bergamot, Citroen, Grapefruit, Lavendel, Marjolein, Neroli, Kamille, Ylang Ylang.
 • Neroli(Citrus aurantium var. amara, Citrus aurantium var. bigaradia)
  Geur: zoet, bloemig, citrus-achtig, intens
  Toepassingen: neroli is een favoriete olie voor allerlei huidproblemen en bij alle types huid:
  – droge of vette huid
  – oudere of gerimpelde huid
  – verwijdering van dode huidcellen en aanmaak van nieuwe huidcellen
  Mengt goed met: geranium, jasmijn, kamille, koriander, lavendel, palmarosa, roos, salie, sandelhout, sinaasappel, vetivert, ylang-ylang en alle citrus oliën
  LET OP: kan in sommige gevallen bij te hoge dosering huidirritatie veroorzaken

A-E, F-J, K-O, P-U, V-Z

 • Patchouli (Pogestemon cablin)
  Geur: Rijk, kruidig, langdurig. De olie wordt beter naarmate hij ouder wordt.
  Werking: Ontsmettend, geslachtsdriftverhogend, geurverdrijvend, versterkend voor het zenuwstelsel, opwekkend, antidepressivum, beschermend, celbeschermend, geurverdrijvend, insectenverdrijvend, koortswerend, litteken genezend, ontgiftend, ontstekingswerend, virusbestrijdend, samentrekkend, schimmeldodend, verdovend.
  Effect op de huid:
  Kan verkoelend werken bij infecties en helpen bij een droge, gebarsten huid, zweertjes en wondjes.
  Kan helpen bij acne, vochtig eczeem, zwemmerseczeem, schimmelinfecties, psoriasis en problemen met de hoofdhuid zoals roos.
  Kan helpen bij vet haar en een vette huid.
  Bevordert de genezing van littekens en nieuwe celgroei.
  Mengt goed met: Cederhout,Bergamot, Citroengras, Gember, Geranium, Den, Lavendel, Neroli, Kamille, Roos, Rozenhout, Salie, Sandelhout, Vetiver, Wierook.
  LET OP: Patchouli in kleine hoeveelheden werkt kalmerend, maar in grote hoeveelheden juist stimulerend.
 • Pompelmoes (Citrus paradisi)
  Geur: zoet, fris, citroen-achtig
  Toepassingen: verfrissend, stimulerend, activerend: werkt opliftend bij pessimistische buien, frustraties en depressies – ook heel geschikt voor winter-depressies
  Mengt goed met: bergamot, basilicum, cederhout, citronella, cypres, gember, geranium, jasmijn, kamille, kardamom, lavendel, roos, ylang-ylang, zwarte peper
  LET OP: pompelmoes olie kan huidirritatie veroorzaken
 • Roos (Rosa damascena)
  Geur: vol, bloemig, ‘als roos’
  Toepassingen: bijzonder geschikte olie voor alle types huid en alle leeftijden:
  – droge, verouderende of gerimpelde huid: helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen en de verwijdering van dode cellen, ook bij littekens en striae
  – huidirritaties en ontstekingen: heelt wondjes, acne, eczeem, psoriasis, herpes, gordelroos en brandwonden
  Mengt goed met: Rozenolie kan goed gecombineerd worden met Jasmijn, Mimosa, Neroli, Bergamot, Geranium, Lavendel, Sandelhout, Scharlei, Amyris, Patchouli, Kruidnagel en Palmarosa.
 • Rum (Bacardi Oakheart – dus geen olie)
  Geur: Bacardi Oakheart is een kruidige rum, vakkundig met de hand geblend door de Maestros de Ron BACARDÍ. Zijn smaak wordt ontwikkeld door de rijping van ten minste één jaar in verschroeide eikenhouten vaten. De geheime houtskoolfiltering en de vertrouwelijke kruidenmix geven tonen van Carribische honing en esdoorn. Vanille, kaneel en tonen van nootmuskaat geven het karakter nog extra een dimensie.
  Werking: Ontspannend
  Toepassing: in je cola voor een goede Barcardi cola
  LET OP: Overmatig gebruik beinvloed je reactie vermogen
 • Sandelhout Oost (Santalum album)
  Geur: diep, zacht, zoet, kruidig, hout-achtig; het is een zware geur die lang aanhoudt
  Werking: Geslachtsdriftverhogend, opwekkend, reinigend, kalmerend.
  Effect op de huid: Heeft een ontstekingsremmend effect op droog eczeem, steenpuisten en acne. Kan droge en oudere huid verzachten. Vermindert jeuk, vooral na het scheren, en kan roos doen verdwijnen. Produceert een stof die lijkt op androsteron, een mannelijk hormoon dat als seksueel signaal in de oksels wordt afgescheiden.
  Mengt goed met: Basilicum, Bergamot, Cipres, Citroen, Citroenmelisse, Citroengras, Geranium, Jasmijn, Lavendel, Lavandin, Neroli, Roos, Vetiver, Wierook, Ylang Ylang.
 • Scharlei (Salvia sclarea)
  Geur: warm, zoet, kruidig, aards, enigszins fruitig
  Werking: huid en haar, stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen: gebruik bij infecties en andere huidproblemen, zoals acne, eczeem en insectenbeten. Het remt overtollige olie afscheiding van de talgklieren van huid en hoofd en voorkomt daarmee een vette huid en overmatig vette haren
  Mengt goed met: Scharlei kan goed gecombineerd worden met Jeneverbes, Lavendel, Koriander, Geranium, Sandelhout, Ceder, Den, Jasmijn, Wierook en Citrusoliën.
 • Tea tree (Melaleuca alternifolia)
  Geur: Warm, fris en kruidig
  Werking: Schimmel- en bacteriedodend, antiviraal, hartversterkend, insectenverdrijvend, jeukverzachtend, littekens genezend, ontsmettend, ontstekingsremmend, slijmoplossend, verzachtend, weerstandversterkend, wondgenezend, zweetdrijvend.
  Effect op de huid:
  Reinigend. Is goed tegen een ruwe, schrale huid. Goed bij acne, brandwonden, blaren, winterhanden en -voeten, insectenbeten, spataderen en roos.
  Kan onverdund op de te behandelen plek worden gedept, of met water in een kompres of haarspoeling worden gedaan.
  Mengt goed met: Eucalyptus, cipres, citroen, gember, den, lavendel, mandarijn, rozemarijn, salie, tijm, ylang ylang.

A-E, F-J, K-O, P-U, V-Z

 • Vanille (Vanilla planifolia)
  Geur: ‘vanille’: zwaar, warm, zoet
  Toepassingen: vanille olie (zeldzaam), extract, absolue en tinctuur worden in aromatherapie vrijwel uitsluitend gebruikt bij geestelijke onevenwichtigheid en ter versterking van gevoelens van warmte, rust en welbehagen
 • Wierrook (Boswellia carteri)
  Geur: fris, warm, kruidig, harsachtig, balsemiek
  Werking: zeer antiseptisch, desinfectant, anti-depressief, ontstekingswerend, stimulerend, slijmoplossend
  Effect op de huid: uitstekende olie voor gezichtsverzorging, vooral bij rimpels en verouderde huid werkt goed tegen striae en littekenvorming, ook preventief.
  Effect op de psyche: werkt rustgevend en ontspannend, vooral geschikt voor mensen die snel last hebben van stress
  Goed te mengen met: bergamot, bloedsinaasappel,cederhout, citroen, citroenmelisse, den, geranium, grapefruit, ho-blad, lavandin, lavendel, mandarijn, mirre, mirte, sinaasappel
 • Ylang Ylang (Cananga odorata)
  Geur: Bloemig en exotisch
  Werking: Euforiserrend, geslachtsdrift opwekkend, kalmerend, verdovend. Kan een door spanningen verhoogde bloeddruk verlagen, kalmerend, ontsemttend, ontstekingsremmend, regulerend, bloedsomloopstimulerend, vetzucht bestrijdend.
  Effect op de huid: Reguleert de talfafscheiding en is goed voor zowel een droge als een vette huid. Werkt stimulerend op de hoofdhuid en kan de haargroei bevorderen.
  Mengt goed met: Bergamot, Citroen, Melisse, Grapefruit, Jasmijn, Lavendel, Neroli, Patcouli, Roos, Rozenhout, Ho blad, Sandelhout. In combinatie met andere oliën wordt Ylang Ylang krachtiger.
  LET OP: Ylang ylang olie liever niet gebruiken op een geïrriteerde of ontstoken huid. Bij overmatig gebruik kan hoofdpijn of misselijkheid optreden.
 • Zwarte Peper (Piper nigrum)
  Geur:
  fris, droog, warm, hout-achtig, kruidig
  Werking: verwarmend, ontkrampend, anti-bacterieel, pijnstillend, slijmoplossend
  Mengt goed met: Bergamot, Citroen, Gember, Geranium, Grapefruit Pink, Ho-blad, Lavandin, Lavendel, Majoraan, Mandarijn, Mirre, Pepermunt, Salie, Sandelhout, Venkel, Wierook, Ylang Ylang

(De omschrijvingen op deze pagina komen van verschillende bronnen op het internet, er kunnen geen rechten aan worden verbonden en zijn niet door ons gecontroleerd op juistheid. Het gebruik van essentiële/parfum/basis oliën is altijd met enig risico en daarom geheel op eigen risico)